De verkiezingscampagne is dé gelegenheid om de vrucht van Europa te tonen

Beeld anp

Moet Europa inzet worden van de verkiezingen? Het eenvoudige antwoord: nee, natuurlijk niet. Europa is geen keuze, Europa ís. Je kunt niet stemmen over de zwaartekracht of de stand van de maan.

Het bestaan van de Europese Unie is misschien geen natuurwet, maar zit daar ook weer niet zo heel ver vandaan. Zoals we ooit van stadstaten naar natie zijn gegaan, zo bewegen we ons nu van natiestaat naar supranationale verbanden. En we zijn daarin niet alleen, want het gebeurt overal, en we zouden onszelf en onze economie terugwerpen in de tijd als we die supranationale verbanden zouden verbreken.

Dat is het eenvoudige antwoord. Het volstaat niet. Om twee redenen.

De eerste reden is dat de generaties die de geboorte van de Europese samenwerking bewust hebben meegemaakt, aan het wegvallen zijn. Voor hen was de Europese Gemeenschap het miraculeuze recept voor vrede op een continent dat alleen maar oorlogen had gekend. Nut en vrucht van Europa spraken vanzelf.

Dat is niet meer zo. Europa moet zich bewijzen, want dat van die vrede, dat weten we nu wel. En de Unie heeft het daar moeilijk mee, nu de eurocrisis de onderlinge verhoudingen en solidariteit op de proef stelt.

De tweede reden waarom het eenvoudige antwoord niet volstaat, is dat er partijen zijn - en niet de kleinste - die Europa tot inzet van de verkiezingen zúllen maken. Of liever: hun afkeer van Europa.

De manier waarop PVV-leider Wilders het thema op het bord van Kamer en rechtbank smijt, doet het ergste vermoeden over het niveau van de debatten die we gaan krijgen, maar Europa wordt hoe dan ook onderwerp van gesprek.

Voor CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma hoeft het niet. De verkiezingen gaan over Nederland, zei hij afgelopen vrijdag. Naar de letter heeft hij gelijk, maar laat hij niet de fout maken het debat over Europa uit de weg te gaan.

Gezien de inzet van anti-Europese en eurosceptische partijen, en gezien de twijfel over Europa bij de kiezer, is er alle aanleiding om de zegeningen van de Europese samenwerking te laten zien, en ook de duistere ellende van alternatieven als een afscheid van de euro.

De Europese samenwerking vergt inspanningen en offers, maar zonder Europa zouden we slechter af zijn. Dat is geen natuurwet, maar nog steeds een waarheid. En die waarheid strekt verder dan de boekhoudkundige constatering dat de baten groter zijn dan de kosten. Laat dat in de verkiezingscampagne weer eens duidelijk worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden