De verbijstering van Jeroen Krabbé

In de televisieserie 'Verborgen Verleden' proberen bekende Nederlanders te achterhalen wie hun voorvaderen waren en hoe en waar zij hebben geleefd. Dat levert verrassende ontdekkingen op.

Voor de Joodse acteur en kunstschilder Jeroen Krabbé was de zoektocht naar zijn familiegeschiedenis een fascinerende tocht die hem soms zelfs tot tranen toe bewoog. Het onverwachte verloop van zijn speurtocht, de resultaten ervan én zijn uitgesproken persoonlijkheid geven de kijker vanavond een klein uur interessante televisie.

Krabbé veronderstelde altijd dat hij de eerste in familieverband was die 'iets in het theater ging doen'. Na de zoektocht kan hij zonder twijfel stellen dat hij in het artiestenvak weliswaar de succesvolste 'Krabbé' is, maar de eerste is hij zeker niet. Het Centrum voor familiegeschiedenis CBG in Den Haag en het Stadsarchief van Amsterdam laten hem letterlijk zien hoe van moeders' kant kunst een belangrijke rol speelde.

Een goochelaar als artiest in een bont, rondreizend circusgezelschap. Kermisklanten die met elkaar trouwden omdat het zoveel makkelijker was: de paren immers kenden al de ontberingen van hun bestaan. Ook duiken voor Krabbé oude filmbeelden op van een hondje dat in het familiecircus een kinderwagen duwt. "Het verdrietigste circus dat ik ooit heb gezien", reageert Krabbé bij het zien van de beelden. "Het zijn voorbestemde levens. Niet één kind kon er uitbreken."

De in 1999 overleden acteur Lex Goudsmit en actrice en cabaretière Sylvia de Leur, tien jaar geleden overleden, blijken heel in de verte familie van Krabbé. Het ene moment is zo'n onthulling voor hem 'te gek', bij de volgende ontdekking is hij met 'stomheid geslagen' en aan het slot, in een hem vreemd land, is zijn verbijstering compleet.

'Verborgen Verleden' met Jeroen Krabbé

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden