De verbijsterende onnozelheid van NRC Handelsblad

Bij mij thuis geldt het als een vermakelijk gezelschapsspel. Zodra er schokkend nieuws naar buiten komt, kijken we elkaar aan. Wanneer zou Israël, pardon, de zionistische entiteit, de schuld in de schoenen geschoven krijgen? Streng zijn we niet. De Joods-Amerikaanse dan wel zionistisch-Amerikaanse lobby rekenen we óók goed.

Bij de ene gebeurtenis moeten we wat meer geduld betrachten dan bij de andere. Maar gegarandeerd dat het moment komt.

Toen op 17 juli een vliegtuig van Malaysia Airlines uit het luchtruim werd geschoten duurde het precies twee dagen. De website DutchTurks.nl schreef onder de kop 'Vliegtuigramp Zionistisch Complot?': "De ex-premier van Maleisië, Mahathir, heeft een paar jaar geleden openlijk kritiek geuit op bepaalde Joden (zionisten) die duistere praktijken erop nahielden (vliegtuigen tegen torens in New York lieten aanvliegen) en wellicht wordt Maleisië hier nu voor gestraft." En: "Het lijkt erop dat Israël wanhopig de aandacht probeert af te leiden van wat ze in Palestina aan het doen zijn." Waarna zionisten 'holocaust-kaarttrekkers' heetten die de wereld nooit serieus had moeten nemen. "Immers, nu zien we wat voor leugenachtige, gulzige, bloeddorstige, sluwe en manipulatieve wezels het zijn."

Niet veel later meldde de site niburu.co: "En zo komen we weer uit bij Israël, of beter gezegd, de Zionisten. Dezelfde Zionisten die als werktuig van de Jezuïeten ook weer de uiteindelijke touwtjes in handen hebben in Kiev."

Toen terreurbeweging IS (voorheen Isis) deze zomer volop in het nieuws kwam vanwege ontvoeringen, verkrachtingen, kruisigingen en halsafsnijdingen, meende ik dat complotdenkers hier toch wel een kluif aan zouden hebben. Per slot doen islamisten allerminst geheimzinnig over wie hun Grote Opdrachtgever is.

Verkeerd gedacht. Datzelfde niburu.co wist te melden dat IS was opgericht "door de Amerikaanse, Britse en Israëlische veiligheidsdiensten als onderdeel van een strategie, genaamd 'wespennest'. (...) Het ultieme doel van de wespenneststrategie was om de indruk te creëren alsof Israël een gevaarlijke vijand op de stoep heeft staan."

Ach, denkt u vermoedelijk, waarom aandacht besteed aan dit marginaal geneuzel, geproduceerd in de krochten van het internet? Daar zit wat in - ware het niet dat complotdenkers tegenwoordig gehoor vinden in de bovenwereld. Dat bleek niet alleen uit de befaamde tweet die Yasmina Haifi, ambtenaar van het ministerie van veiligheid en justitie, onlangs de wereld in stuurde.

Maandag publiceerde NRC Handelsblad een diepte-interview met de beheerder van de Facebook-pagina 'Wij steunen ambtenaar Yasmina Haifi'. Deze Ismail Selvi mocht uitleggen dat genoemde tweet "lang niet zo merkwaardig was als de halve Nederlandse politiek en de media wel denken". Waarna hij betoogde dat de zionisten, althans 'personen die Israël steunen', wel degelijk betrokken zijn bij IS. Het anders zo alerte avondblad vond het onnodig daarbij te vermelden dat Ismail Selvi de auteur is van het blaartrekkende proza op DutchTurks.nl waaruit ik hierboven citeerde. Nog verbijsterender: de complotdenker kreeg geen enkele kritische tegenwerping. Ik herhaal: geen enkele.

Zoveel naïeve welwillendheid - het maakt het vermakelijke gezelschapsspel ineens heel wat minder vermakelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden