De veiligheidsparadox

Criminoloog Hans Boutellier heeft in zijn recente boek de tegenstrijdigheid van de burger aan de kaak gesteld die enerzijds een maximum aan vrijheid voor zichzelf opeist, maar anderzijds een krachtdadig optreden van de overheid verlangt om de negatieve gevolgen van die vrijheid in te dammen. Zijn boek draagt daarom de veelzeggende titel De veiligheidsutopie. In zijn optiek vraagt de burger het onmogelijke.

Zo bezien lijkt het veiligheidsoffensief dat Rotterdam heeft aangekondigd bij voorbaat boter aan de galg. Want hoe de gemeente ook haar best doet, zij zal uiteindelijk niet opgewassen zijn tegen de vrijheidseisen van de burger. Dit nu is een al te sombere voorstelling van zaken. Sinds de jaren zestig is de criminaliteit nagenoeg vertienvoudigd, zijn de onderlinge omgangvormen slijtage gaan vertonen, is de gewelddadigdheid op straat toegenomen en is het publieke domein op sommige plaatsen onbegaanbaar. Ook de meest vrijheidslievende burger zal daarom inzien dat hier een krachtig optreden noodzakelijk is, ook als dit gevolgen heeft voor de vrijheid.

Naar het Rotterdamse voorbeeld kijkend is er geen enkele reden om aan te nemen dat de burger de overheid op dit punt zal willen dwarsbomen. Het was zijn wens bij de laatste verkiezingen. Het program is opgedragen aan Pim Fortuyn en bovendien komt het in grote lijnen neer op een versnelde uitvoering van het program dat het vorige college al op stapel had gezet. Dat program liegt er overigens niet om. Voor een aantal notoir onveilige gebieden is zero tolerance de inzet. Iedereen die overlast veroorzaak zal worden aan- en/of worden opgepakt en de beruchte prostitutiezone op de Keileweg gaat dicht.

Gelukkig laat Rotterdam het niet bij deze eenzijdige aanpak. De zero tolerance is ingebed in een breed beleid, waarin junks met psychische problemen zorg krijgen en niet achter de tralies verdwijnen. Bovendien wordt ook aan de oorzaken van het onaangepaste gedrag gewerkt. De inburgering wordt actiever ter hand genomen. Het vuil op straat consequent opgehaald en het schoolverzuim wordt krachtig bestreden.

De gekozen aanpak zal zeker raken aan de privacy van burgers en daarmee aan hun vrijheid. Dat doet de gigantische overlast echter ook. In dit dilemma heeft Rotterdam terecht gemeend de wil van de kiezers te honoreren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden