De veiligheid vraagt erom het extremisme in de kiem te smoren

HANKE BRUINS SLOT en TWEEDE KAMERLID CDA EN ALS PELOTONSCOMMANDANT IN 2008 NAAR URUZGAN (AFGHANISTAN) UITGEZONDEN

Steeds weer laait de discussie op hoe radicale elementen voet aan de grond proberen te krijgen in Nederlandse moskeeën. Recent in Amsterdam, Utrecht, Gouda en Eindhoven, waar de rechter oordeelde dat de burgemeester geen bijeenkomst met haatpredikers had mogen verbieden. Het CDA heeft hierover in de Tweede Kamer aan de bel getrokken. Want het is een patroon. Haatpredikers die worden uitgenodigd, een machtsstrijd om gematigde moslims de mond te snoeren en ronselaars die jongeren radicaliseren en werven om af te reizen naar Syrië. Een bekend patroon met op de achtergrond salafistische geldschieters uit het Midden-Oosten.

In de zomer van 2008 vertrok ik naar Uruzgan om als commandant van een artillerie-eenheid onze mannen en vrouwen in het veld te ondersteunen met vuursteun. Zij waren daar om het land te helpen herstellen van het bewind van de Taliban. Door het creëren van veiligheid konden ontwikkelingsorganisaties met de lokale bevolking gezondheidszorg voor elkaar krijgen, wegen asfalteren, elektriciteit aanleggen. Meisjes konden naar school gaan.

Deze Taliban werden gesteund door groepen uit de Golfstaten. Veel Taliban zijn opgeleid aan madrassas en andere instellingen gebaseerd op een zeer radicale versie van de islam.

Laten we niet naïef zijn. Het geld en de ideeën waartegen we vochten in Afghanistan, komt uit dezelfde hoek als het geld waarmee nu bijvoorbeeld een school in Rotterdam wordt gebouwd. Op een andere schaal, maar vanuit dezelfde basis. Dit alles gebeurt in een subwereld van radicale (weekend)scholen, bepaalde moskeeën, predikers, ronselaars en websites.

Deze groepen willen invoering van shariawetgeving. Democratie is in hun visie in strijd met de islam. Ze willen polygame huwelijken en gehoorzame vrouwen. Ze willen dat moslims zich niet zien als westerse burgers, maar in eerste instantie als volgeling. En ze willen homoseksuelen en lesbiennes van een gebouw afgooien om wie zij zijn en van wie zij houden. Dat mag niet gebeuren.

Wij moeten ons hiervan bewust zijn. Dit is wel degelijk een existentiële bedreiging. Ieder heeft zijn rol. Als burgers moeten we alert zijn. De veiligheidsdiensten moeten opletten en ingrijpen. Het OM moet vervolgen waar het maar kan: veel van wat ze zeggen is strafbaar zoals haatzaaien, verheerlijking van terrorisme en geweld tegen homoseksuelen. De rechterlijke macht moet forse straffen opleggen. En als wetgever moeten we alle regels aantrekken zoals de buitenlandse financiering van moskeeën of het verbieden van salafistische organisaties, voorstellen zoals mijn collega Pieter Heerma heeft gedaan.

Want op deze intolerante ideeën wordt het nog radicalere gewelddadige extremisme gebouwd. We moeten het in de kiem smoren. Dit is te meer van belang daar degene die hier het eerste onder lijdt de moslimgemeenschap zelf is. Gematigde (liberale) moslims die zich verzetten tegen de extremisten worden als eerste aangevallen, zowel in Arabische landen als hier. Zij worden gezien als verraders, (online) geïntimideerd, er worden filmpjes van ze gemaakt en verspreid op radicale fora en ze worden privé bedreigd. Dat hebben schrijvers uit die gemeenschap, liberale imams, bestuurders en zelfs parlementariërs aan den lijve ondervonden. En de rest van Nederland wordt dan bang voor alles wat islamitisch is. Dat is het doel van de radicalen.

In Afghanistan streden de Nederlandse troepen voor een veiliger samenleving. De gelijkwaardige opdracht is om met elkaar ervoor te zorgen dat de Nederlandse samenleving voor iedere Nederlandse burger ongeacht afkomst, geloof en geaardheid veilig is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden