De Vegt vindt afschaffen tien kilometer geen optie

Het schaatsen is steeds meer een sport voor specialisten geworden. Bondscoach Wopke de Vegt denkt niet dat de allrounders verdwijnen.

De romantici in Nederland zijn het er wel over eens: er is geen mooier toernooi dan een allroundtoernooi. Sterke mannen en vrouwen bepalen over vier afstanden wie de beste schaatser is. Het liefst worden de winnaars aan het einde van zo’n weekeinde met een arrenslee over de ijsbaan getrokken. „Het allrounden zit verankerd in onze cultuur. Er zit ook iets heroïsch in”, zegt bondscoach Wopke de Vegt. „De fans en de commercie zien het graag.”

De echte alleskunners verliezen echter wel terrein. De internationale top bij het allrounden bestaat bij zowel de mannen als de vrouwen maar uit enkele schaatsers. De Vegt spreekt geen voorkeur uit voor het één of het ander, maar ziet wel dat de sport zich de laatste vijftien jaar heeft ontwikkeld in het voordeel van de specialisten.

„Gevoelsmatig kijken we er nu anders tegenaan dan tien, vijftien jaar geleden”, weet De Vegt. „Als je toen niet kon allrounden, was je ook niet succesvol. Maar de laatste jaren hebben de specialisten aan status gewonnen. Vroeger waren alle trainingsschema’s afgestemd op het allrounden. Dat is nu niet meer zo. De sport is in beweging, er is een andere denkwijze. Bovendien vraagt de internationale ontwikkeling ook om deze aanpak. Als wij op de Olympische Spelen goud willen blijven winnen moeten we daarin mee.”

Om die mening te onderstrepen gebruikt hij het woord ‘prestatiedichtheid’. De Vegt: „Ik denk dat het veel moeilijker is om wereldkampioen te worden op de 500 meter dan om het WK allround te winnen. Op de 500 meter zijn er veel meer schaatsers die strijden om de eerste zes plaatsen.”

Met de komst van de wereldkampioenschappen per afstand hebben de gespecialiseerde schaatsers ook een eigen podium gekregen. Bovendien is er op de Olympische Spelen geen plaats voor de klassementsrijders. Vooral in het buitenland gelden de Spelen als het ultieme doel. Bart Veldkamp, trainer van de Amerikaanse schaatsploeg: „Een WK allround is leuk. Maar Amerikanen zijn toch vooral bezig met de Spelen. Daar kunnen ze hun reputatie vestigen.”

Om het WK allround aantrekkelijker te maken – en de top breder – is al vaak geopperd om de tien kilometer bij de mannen te vervangen door de drie kilometer. De Vegt is er geen voorstander van. „Je zou een totaal ander toernooi krijgen waarop heel andere schaatsers om de hoogste plaatsen strijden. Ik ben echt wel voor vernieuwing, maar door de tien kilometer te schrappen ontneem je de schaatsers die op die afstand uitblinken een kans. Dat moeten we maar niet doen.”

De Vegt ziet meer in een kwalitatieve aanpassing: „Nu is het niveauverschil nog veel te groot. In Kolomna, tijdens het EK allround, duurde een schaatsdag soms meer dan 6,5 uur. Met alle respect voor de mindere schaatsers, maar dat is veel te lang. Het zou beter zijn als het deelnemersveld kleiner zou worden, waardoor de competitie toeneemt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden