De Vegetarische Slager mag zijn etiketten toch zo laten

Vegetarische Kipstuckjes, Gehacktbal en Gerookte Speckjes van de Vegetarische Slager. Beeld ANP
Vegetarische Kipstuckjes, Gehacktbal en Gerookte Speckjes van de Vegetarische Slager.Beeld ANP

De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag laten weten. Vorige week had de toezichthouder de Vegetarische Slager nog op de vingers getikt omdat verwijzingen op de etiketten misleidend zouden zijn.

Redactie

In een brief had de warenautoriteit op basis van een ontvangen klacht het bedrijf opgedragen om productnamen voor vleesvervangers zoals Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken. Deze zouden verwarring veroorzaken, stelde de toezichthouder.

Nu zegt de warenautoriteit dat de klacht niet ging over producten die in de schappen liggen, maar gaat over de aanduidingen op de website van het bedrijf. Daar zou bij sommige producten, zoals boterhamworst, filet americain, kipspiesjes en kip-shoarma, niet goed aangegeven zijn dat het vegetarische producten betreft.

Volgens de NVWA zouden consumenten die de Vegetarische Slager niet goed kennen door de informatie op de website ten onrechte het idee kunnen krijgen dat het bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt. Dat zou dan misleidend zijn. Volgens de organisatie heeft de Vegetarische Slager de omschrijvingen van de producten op de website inmiddels aangepast.

Schnitzelgate

De toezichthouder zegt te betreuren dat er in de berichtgeving rondom deze zaak eerder de indruk werd gewekt dat de waarschuwing betrekking had op de etiketten van producten van het bedrijf. Eerder liet de Vegetarische Slager al weten verbaasd te zijn over de kwestie, omdat het bedrijf zich rondom de etiketten had laten adviseren door een deskundige. Die had al gezegd dat alles in orde was.

Dat laatste wil een woordvoerder van de NVWA niet expliciet beamen. “Wij hebben een half jaar de tijd gegeven om verbeteringen door te voeren. Inmiddels hebben we gezien dat de website is aangepast.” Of de Vegetarische Slager daarmee aan zijn opdracht heeft voldaan en dus niet meer in overtreding is? “Ik kan alleen zeggen dat wij hebben geconstateerd dat de website is aangepast. Een oordeel daarover geven we niet.”

De kwestie heeft de Vegetarisch Slager veel publiciteit opgeleverd. Directeur Jaap Korteweg heeft er gemengde gevoelens over, laat hij weten. De gratis reclame is mooi meegenomen in Nederland, waar de meeste mensen leken te vinden dat de NVWA wel iets beters te doen heeft. In andere landen wordt misschien anders aangekeken tegen de berisping. De Vegetarische Slager heeft de ambitie om ook buiten Nederland marktaandeel te verwerven. Of het optreden van de NVWA daarvoor schadelijk is geweest of nog zal zijn, probeert Korteweg nu in kaart te brengen. “Maar ik hoop vooral dat de zaak nu helemaal afgedaan is, dat er nu een punt achter staat.”

Minister Edith Schippers van volksgezondheid zei in januari dit jaar in antwoord op Kamervragen niet voor een verbod te zijn op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit. Zij reageerde toen op ophef in Duitsland, waar haar collega stelde dat nepvlees geen schnitzel mocht heten. Die kwestie werd toen als 'schnitzelgate' bestempeld.

Lees ook: Vegetarische Slager Jaap Korteweg, #2 in de Duurzame 100, maakt nu zelf zijn ‘vlees’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden