De varkenspest grijpt om zich heen in China: een massaslachting dreigt

Een controlepunt in de Chinese provincie Hebei op de weg naar een varkensbedrijf waar varkenspest is uitgebroken. Beeld REUTERS

Onderzoekers van Rabobank verwachten dat 150 tot 200 miljoen varkens in China worden getroffen door varkenspest.

Er dreigt een massale slachting onder Chinese varkens. Tussen de 150 tot 200 miljoen dieren zouden volgens onderzoekers van Rabobank vroegtijdig het leven kunnen laten. Ze kunnen bezwijken aan de Afrikaanse varkenspest of ze worden vernietigd om verdere verspreiding van de, voor varkens zeer besmettelijke en meestal dodelijke, ziekte tegen te gaan.

De eerste melding van de ziekte dateert van augustus vorig jaar. Acht maanden later is de Afrikaanse varkenspest in alle provincies op het Chinese vasteland opgedoken, tot in ­Tibet toe. China biedt plaats aan circa 45 procent van alle varkens in de ­wereld. De ziekte, die voor mensen en voor andere dieren niet gevaarlijk is, is ook aangetroffen in Mongolië, Vietnam en Cambodja.

Besmetting

Volgens officiële cijfers zijn er in China tot nu toe 124 uitbraken van de ziekte gemeld. Bronnen die persbureau Reuters onlangs in China sprak, denken dat het aantal uitbraken hoger ligt. Veel gevallen zouden niet worden gemeld, of niet geregistreerd. ­China kent zeer grote varkensbedrijven, maar ook talloze kleine. Er zouden, volgens officiële cijfers, tot nu toe circa een miljoen varkens zijn vernietigd om verdere besmetting tegen te gaan.

Onderzoekers van de Rabobank denken dat dat aantal veel en veel hoger kan komen te liggen. In een rapport schrijven zij dat zo’n 150 tot 200 miljoen varkens getroffen zijn door de uitbraak. Dat wil zeggen dat zij de ziekte hebben, (kunnen) krijgen of waarschijnlijk preventief moeten ­geruimd om verspreiding van de ­besmettelijke ziekte te voorkomen. Dat aantal komt neer op zo’n 40 procent van alle varkens in China. Normaliter leeft een vleesvarken in China, net als in Nederland, gemiddeld genomen een maand of vijf. Op het platteland en bij kleine bedrijven kan dat langer zijn.

De onderzoekers van Rabobank denken dat de productie van Chinees varkensvlees met 30 procent kan ­dalen als gevolg van de uitbraken. Die hoeveelheid is groter dan de hele varkensvleesproductie in de VS en bijna zo groot als de Europese toevoer van varkensvlees. De gevolgen van de varkenspestuitbraken in China kunnen dan ook verstrekkend zijn, denken de onderzoekers.

Allereerst stijgen de prijzen van varkensvlees, niet alleen in veel Chinese provincies, maar ook in landen als Nederland. De verwachting is dat China meer varkensvlees gaat importen, onder meer uit de VS. Dat kan de prijzen verder opstuwen. De vraag naar alternatieven voor varkensvlees, zoals kip, eend, rund, schaap en vis, zal vermoedelijk stijgen. Tegelijkertijd daalt de Chinese vraag naar soja. Soja wordt veel verwerkt in varkensvoer. De VS zijn een belangrijke leverancier van deze peulvrucht.

De onderzoekers van Rabobank verwachten dat de gevolgen van de varkenspestuitbraak nog lang voelbaar zullen zijn. Het zal jaren duren voordat de varkensstand zich weer zal gaan herstellen. De kans op herbesmetting maakt investeringen in de varkenssector tot een risicovolle aangelegenheid. Bovendien zal China maatregelen moeten nemen om herhaling van de uitbraak te voorkomen.

China heeft al wel maatregelen genomen. Dieren die dicht bij een bedrijf leven waar de varkenspest is ontdekt, mogen niet worden vervoerd, of ­alleen onder strenge veiligheids­voorwaarden. Sinds kort mogen particuliere bedrijven testen of dieren zijn besmet. Tot voor kort mochten ­alleen ambtenaren die tests uitvoeren.

Wilde zwijnen

De Afrikaanse varkenspest komt ook in Europa voor, maar dan voornamelijk onder wilde zwijnen. Ze is hardnekkig heersend op het Italiaanse ­eiland Sardinië en is de laatste jaren aangetroffen in Rusland, de Baltische staten, Oekraïne, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en van Polen.

In september is de ziekte aangetroffen bij een paar wilde zwijnen in Wallonië. In Nederland is de Afrikaanse varkenspest voor het laatst in 1986 gesignaleerd. Klassieke varkenspest kwam in Nederland voor het laatst in 1998 voor. Tegen Afrikaanse varkenspest bestaat geen vaccin.

Lees ook: 

Nederlandse boeren vrezen voor hun vee: Afrikaanse varkenspest komt dichterbij

Afrikaanse varkenspest heerste al in Oost-Europa, maar heeft nu opeens wilde zwijnen in België gedood. Boeren vrezen voor hun vleesvarkens, want er bestaat geen vaccin. 

Artsen nemen het heft in eigen handen tegen varkenspest: ‘Een gelukje dat de ziekte nog niet hier is’

België gaat varkens preventief afmaken vanwege de Afrikaanse varkenspest in dat land. Nederland is vooralsnog alleen maar ‘alert’. Dierenartsen vinden dat niet genoeg en komen in actie.

Volgende stap in de strijd tegen varkenspest: meer jacht op wilde zwijnen

Natuurmonumenten is ‘bezorgd’ om intensievere jacht op wilde zwijnen. Daarmee wil minister Schouten varkenspest voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden