De val van Zijlstra beschadigt ook premier Rutte

Halbe Zijlstra omarmt premier Rutte nadat hij in de Tweede Kamer zijn aftreden heeft bekendgemaakt.Beeld werry crone

De lakse houding van premier Rutte leverde hem een motie van wantrouwen op.

Halbe Zijlstra was zijn emoties niet de baas. Zijn aftreden als minister van buitenlandse zaken, gisteren in de Tweede Kamer, ging gepaard met eerst een snik, daarna een diepe zucht. "Ik doe dit met spijt in mijn hart, maar met volle overtuiging", zei Zijlstra. Door de leugen over het zogenaamde bezoek aan de Russische president Poetin ligt zijn geloofwaardigheid aan diggelen. De schade is onherstelbaar.

Door Zijlstra's val kwam ook premier Mark Rutte gisteravond onder vuur te liggen. De oppositie vindt dat de premier de Kamer had moeten informeren toen hij twee weken geleden hoorde over de leugen van zijn partijgenoot. Dat deed Rutte niet, hij wachtte de publicatie in de Volkskrant af. 'Naïef' en 'een inschattingsfout' zegt hij zelf. PVV-leider Geert Wilders: "U heeft de Kamer informatie onthouden." Zijn motie van wantrouwen tegen Rutte werd gesteund door de SP, Denk, Forum voor Democratie, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Kras voor coalitie

Amper vier maanden is dit kabinet op weg en met Zijlstra verdwijnt één van de architecten nu al van het politieke toneel. Het is een kras voor de verse coalitie, pijnlijk voor de VVD en Rutte in het bijzonder. Maar ook een persoonlijk drama. De carrière van Zijlstra op het Binnenhof verliep voorspoedig en komt abrupt tot stilstand.

Rutte heeft de afgelopen jaren diverse VVD-ministers om zich heen zien wegvallen. Ivo Opstelten, Jeanine Hennis, Ard van der Steur. Maar Zijlstra is van een andere categorie. "Halbe was rechtser dan ik, maar als we ruzie hadden, hadden we nooit enige twijfel dat we samen weer de deur uit zouden lopen. Zo'n intensieve band heb ik in de politiek met niemand anders gehad", zei een aangeslagen Rutte.

Zijlstra was een van de grondleggers van het huidige kabinet. Hij deed de onderhandelingen in de formatie samen met Rutte, maar vaak ook zónder Rutte, die dikwijls verplichtingen als premier had. Dat de VVD-fractievoorzitter na de formatie zou doorschuiven naar een prominente post in het kabinet stond buiten kijf.

Leugen

Zijlstra droeg de leugen over zijn verzonnen bezoek aan Poetin jarenlang met zich mee. De VVD'er had de Russische president naar eigen zeggen begin 2006 in diens datsja even buiten Moskou horen praten over 'Groot-Rusland'. Toen Zijlstra vorig jaar oktober minister werd, rakelde de pers de anekdote op. De kwestie werd onbeheersbaar, opbiechten was nog de enige optie.

De minister had het verhaal uit tweede hand. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie trokken onmiddellijk een verdedigingsmuur op. Ja, Zijlstra zat fout, maar de inhoud van zijn verhaal stond overeind. "We kennen de politiek van Rusland: expansief naar de omliggende staten", zei Rutte.

Gisteren kwam Zijlstra nog verder in het nauw, doordat de Volkskrant ook die inhoud onderuit haalde. Zijlstra had het verhaal van toenmalig Shell-topman Jeroen van der Veer gehoord, die wél een ontmoeting met Poetin had in 2006. Van der Veer liet weten dat hij verkeerd is geciteerd door Zijlstra. Van het toch al wankele verhaal van de minister bleef weinig over.

Zijlstra zag in dat zijn geloofwaardigheid een steeds groter probleem werd. "Die moet boven iedere twijfel verheven zijn, in binnen- en buitenland. Alleen zo kan ik de belangen van het koninkrijk dienen." Gisterochtend kwam hij zelf al tot de conclusie dat dit onmogelijk was geworden.

Lees ook:

- Halbe Zijlstra had nou net tot ieders verrassing zijn bestemming gevonden.

- Zijlstra kan zich bij een illustere lijst internationale voorgangers voegen. Politici nemen regelmatig een loopje met de waarheid als het om buitenlandse politiek gaat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden