NieuwsEconomie

De vakbonden verwachten vrijdag 2000 metaalstakers

Werknemers uit de grootmetaal tijdens een staking in 2015. Beeld ANP
Werknemers uit de grootmetaal tijdens een staking in 2015.Beeld ANP

Loodgieters, installateurs en anderen in de kleinmetaal gaan staken. Vakbond FNV denkt vrijdag zo’n 2000 mensen op de been te brengen in onder meer Rotterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Amersfoort en Emmen. Een waarschuwingsstaking, noemt de bond het.

“Dit is een staking vanuit het idee: wees gewaarschuwd. Na de zomer gaan we vergroten en verbreden”, aldus onderhandelaar Jacqie van Stigt van FNV.

Even wat feiten op een rij. In april trapten onderhandelaars van werkgevers en werknemers uit de kleinmetaal - zoals de sector heet waartoe installateurs en loodgieters behoren - hun cao-gesprekken af. De laatste keer, drie jaar geleden, kwamen ze zonder acties tot een akkoord. Dat ging dus heel wat soepeler dan bij de collega’s in de grootmetaal, die zeven tot negen maanden lang werkonderbrekingen hielden om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Onder de grootmetaal vallen vooral grote bedrijven, zoals Daf en Siemens.

Voor de onderhandelingen van start gingen, omschreven vakbonden de werkgevers in het kleinmetaal als ‘gewillig’, ‘gemoedelijker’ zelfs. De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek, die namens vijf werkgeversclubs de onderhandelingen voert, had meer hart voor de zaak dan de FME, die namens de werkgevers in de grootmetaal. “Ze willen echt een goede cao voor hun medewerkers”, klonk het.

Drie ultimata

Dan woensdag 5 juni. Vakbond FNV doet een persbericht de deur uit. De boodschap: het eindbod van werkgevers is onvoldoende. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 5 procent, werkgevers gaan niet hoger dan 3 procent. De bonden willen ook dat de vroegpensioenpremie (bedoeld om oudere werknemers eerder met pensioen te helpen) beschikbaar blijft. Werkgevers bieden volgens hen geen harde garantie. FNV legt een ultimatum op tafel. Ook de bonden CNV en De Unie doen eenzelfde ultimatum de deur uit. Ondertussen houden werkgevers zich koest. Een reactie komt er niet.

Vanwaar die stroefheid in de onderhandelingen? Van Stigt kan er niet veel over zeggen. Behalve: “De werkgevers hebben altijd gezegd er zonder acties en stakingen uit te willen komen. Dat heb ik ook altijd geloofd. Dit had ik niet verwacht.” Ze wijst op de goede tij; de zaken draaien goed, er is een werknemerstekort, vacatures zijn moeilijk op te vullen, grote bedrijven loven bonussen van 1000 euro of meer uit aan werknemers die nieuwe collega's binnen weten te halen. “Het is heel vreemd om in deze tijd niet snel een akkoord te sluiten.”

Respect voor elkaar

Helemaal lekker lopen de onderhandelingen inderdaad niet, zegt ook Ron Follon, onderhandelaar namens de werkgevers. Maar hij omschrijft de verhoudingen tussen de bonden en werkgevers nog altijd niet als slecht. “Het klinkt misschien gek, maar het proces loopt goed. We respecteren elkaars positie voluit”, zegt hij zelfs. Follon spreekt van een verschil in inzicht, maar zegt ook “altijd de lijnen naar de bonden open te willen houden. Waarom het dan toch niet lukt? Die looneis van 5 procent. “Die is gewoon niet haalbaar.”

Of werkgevers hun eindbod nog zullen verhogen, wil Follon niet zeggen. “Het is geen ja en geen nee. Ik kan niet inhoudelijk op de cao-onderhandelingen ingaan.” Maar duidelijk is wel dat werkgevers het liefst weer met de bonden om tafel gaan. “Wij vinden stakingen schadelijk en ook niet bijdragen aan een oplossing voor een cao-akkoord. Je moet toch weer met elkaar in gesprek”, aldus Follon.

Zowel de vakbonden als de werkgevers hopen dat deze eerste staking geen aftrap is van een reeks werkonderbrekingen die maandenlang zullen dooretteren. Maar, ziet Van Stigt ook, metaalwerkers zijn makkelijker op te trommelen dan drie jaar terug. “Toen dachten ze nog: straks raak ik mijn baan kwijt. Nu hebben ze zoiets van: er zijn zoveel vacatures, zo’n tekort aan de kwaliteiten die ik heb. We gaan ervoor.”

Lees ook:

Iedereen tevreden in de metalektro, tot de volgende ruzie over de cao

Voor de tweede keer op rij werden de cao-onderhandelingen in de metaalsector een drama. Werkgevers maken zich zorgen dat dit de norm wordt. Een reconstructie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden