De vakantie-keeper

Z'n humor komt Rinus Michels meestal op dezelfde manier uit de mond vallen als de namen van de spelers van het Nederlands elftal: per ongeluk. Breukeluh, zegt hij dan, Tiggel, Aerle ennuh Bril - dan weten we dat Danny Blind ook meedoet. Zo had hij ook niet zo gauw iets beters dan 'vakantie-keeper' voor tanden, toen hij de derde doelman voor het Europees kampioenschap tijdens een persconferentie toevallig moest aanduiden.

Ed de Goey van Feyenooord moet zich tijdens het toernooi in Zweden gereedhouden om elk moment af te reizen, voor het geval Hans van Breukelen een pink verstuikt of, en dat lijkt me een stuk aannemelijker, hij een doorgebroken tegenstander buiten het strafschopgebied dodelijk verwondt - liefst bij een 6-0 voorsprong. De stress-bestendigheid van Van Breukelen lijkt groot, omdat hij de kunstjes van strafschopnemers kan onthouden; maar op belangrijke momenten zeggen we tegen elkaar dat hij heel erg gemotiveerd is, om het niet hoeven te hebben over tijdelijke aanvallen van lichte geestelijke defecten. Onthouden is leuk voor het gesprek met de pers na afloop, maar het is geen garantie voor het tegenhouden. Menzo heeft rugnummer 13 gekregen, dat duidt er in het bijgelovige voetbal op, dat hij ook in geval van nood niet door Rinus Michels zal worden opgesteld.

Toen hij zijn carriere aanvatte, gold Hans van Breukelen als de intellectueel onder de voetballers. D'r was iets met 'm, dat viel meteen op. Navraag leerde dat hij de kweekschool, of heette dat toen al de paedagogische academie?, had afgemaakt. Hij was in elk geval bevoegd kleine kinderen het abc, 'Hoog op de gele wagen' en handvaardigheid met slappe textiele vormen aan te leren. Van Breukelen zou z'n tijd wel doorkomen als hij toevallig was aangewezen als de 'vakantie-keeper'.

Stanley Menzo trouwens ook. Die doet voor z'n hobby het besturen van vliegtuigen. Want hij had namelijk al snel ontdekt dat hij geen studiehoofd bezit; las ik het in Nieuwe Revu, Panorama of Vrij Nederland? Enfin, volgens mij moet je voor dit soort ontdekkingen een studiehoofd bezitten; eat your hart out, Pim Sierks. Maar in Menzo's geval zit je dan op een dag ten bate van 200 passagiers en een kist van een paar honderd miljoen onder je stoel, wat met een stuurknuppel te hannessen. Nog wel volop belangstelling voor hoge ballen tijdens het dalen, vermoed ik. Hij mag onderhand op eigen gezag een piper-cub besturen. Net als Willem-Alexander. Er zijn dagen dat we in de schuilkelder gaan, als er licht gebrom in de lucht hoorbaar is.

Maar Ed de Goey? Waar moet die in vredesnaam z'n tijd mee zien door te komen? Wordt het klaverjassen op de camping? Veertien dagen lang effe naar de zonnebank? Of gedurende twee weken op het balkon klooien met een tennisbal om lekker scherp te blijven, tot de buren met scherp beginnen terug te schieten.

Je weet het niet met die De Goey, hij is nog niet echt lekker geprofileerd. Tijdens de wedstrijd gaat hij keeperstechnisch te keer als een, ja, als een gestudeerd broertje van Van Breukelen. Al te gekke dingen zie je hem niet doen, maar het duiken blijft even elegant als prima verzorgd. Eerlijk gezegd, ik denk dat De Goey op dit moment de beste keeper is die we hebben. Alleen dat hij bij Feyenoord onder contract staat, wijst op zekere zwakke kanten.

Hij houdt ze gewoon naar vermogen tegen, zonder meteen over z'n toeren te raken zoals Van Breukelen, die ik in zijn afscheidswedstrijd nog eens terecht het veld uitgestuurd zie worden. Elke bal die bij hem in de buurt komt ervaart Van Breukelen als een cruciale fout van een ander. Hij moet hem daar ook hoognodig op wijzen en maakt zijn optreden liefst af door even met de wijsvinger onder het rechteroog te trekken: pas op, ja, hij heb 'm in de peiling.

Niet bekend

'Inderdaad, ik ben blij dat u deze vraag stelt'.

Onze 'vakantie-keeper', daar raakt hij nooit meer van af. Had Michels hem maar besproken als: 'Enne, dan hebben we nog Goei, de naam zegtut al, hettuh vijfde wiel aan de wagen'. Had hij hem maar 'doelman van piket' genoemd, dat dekt de lading ook en geeft enige status. Zo een keeper kan tenminste in Torremolinos aan het strand gaan zitten met vrouw, kinderen en schoonfamilie, want voetballers nemen hun schoonfamilie altijd overal mee naar toe, en aan z'n Greenpoint-telefoon wachten op een belletje uit Zeist. Alles onder controle, alleen de instructies van de Greenpoint-folder niet goed gelezen.

Maar een vakantie-keeper, die kan niet eens een half uurtje in Hoek van Holland bij passerende boten gaan mijmeren over het komende seizoen. Ze hebben bij hem in de straat al WAO'ers, gewone werklozen en bijstandstrekkers en dan ook nog een vakantie-keeper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden