De ultieme uitdaging van Alberda

HAARLEM - De volleyballer van de toekomst wordt in de ogen van Joop Alberda een soort supermens. De aankomend bondscoach van de Nederlandse mannenploeg verwacht dat er de komende jaren een grote geestelijke en lichamelijke wissel wordt getrokken op spelers uit vertegenwoordigende teams.

Alberda was zaterdagavond en gistermiddag een meer dan aandachtig toeschouwer bij de wedstrijden die Oranje in het kader van de Haarlemse volleybalweek afwerkte tegen Belgie (3-1 verlies) en Polen (3-1 winst). De eerste twee dagen van het zowel sportief als financieel geflopte evenement in de Kennemersporthal kon de Fries niet bijwonen, omdat hij verplichtingen had bij zijn werkgever, de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf deze week hoopt Alberda zich voor honderd procent op het volleybal te kunnen richten. Vandaag vindt er een gesprek plaats tussen delegaties van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) en de Groningse Rijksuniverstiteit. De verwachting is dat Alberda vijf maanden onbetaald verlof krijgt en dat hij zolang, tot en met het EK van september in Finland, als bondscoach van Oranje gaat fungeren.

De NeVoBo en Alberda gaan er van uit dat vandaag de laatste plooien worden rechtgestreken. Na afloop van de achtste editie van de volleybalweek, voor de vijfde keer gewonnen door Cuba, openbaarde de beoogde opvolger van Arie Selinger iets van zijn plannen. “Vroeger was er de tendens dat de allrounder plaatsmaakte voor de specialist”, vertelde de 40-jarige noordeling. “In de ontwikkeling van het volleybal in de afgelopen jaren zie je dat die tendens verandert. We gaan terug naar de allrounders, maar die staan op een veel hoger niveau dan toen. De spelers moeten zich op meer onderdelen van het spel inschakelen, we moeten ze zo efficient mogelijk uitbuiten. In Nederland hebben we sterke en slimme spelers, maar de fysieke en mentale druk op hen zal in de toekomst erg groot worden.”

Vanaf 12 mei komen de selectieleden dagelijks bijeen in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. “Die hal is groter dan de Bankras (waar Oranje zich zes jaar lang op 'Barcelona' voorbereidde, red.), voldoet aan de eisen van het mondiale volleybal en heeft een krachthonk”, aldus Alberda, die bij de eerste training in de nieuwe lokatie de 'A2-Italianen' Edwin Benne, Marko Klok, Olof van der Meulen en Henk-Jan Held hoopt te verwelkomen. Ron Zwerver en Peter Blange melden zich pas in juli. Ronald Zoodsma, hersteld van een teenblessure, reist deze week mee naar het toernooi in het Zwitserse Nafels, waar de Chinees Pang de coaching op zich neemt. Alberda heeft in Groningen nog enige tijd nodig om een aantal zaken over te dragen.

Wanneer de buitenlanders zich straks in Nederland hebben gemeld, begint voor Alberda het grote puzzelen. Hoe maakt hij een zo sterk mogelijk team uit de mix van de nieuwe selectie-leden en de ervaren krachten, die in Barcelona Olympisch zilver wonnen? “Het maken van teamcomposities is het dagelijks werk van een bondscoach”, vindt Alberda. “Hoeveel waterdragers heb je nodig en hoeveel sterren heb je? Het niveau-verschil is ook niet zo groot. Een aantal spelers in Haarlem is verder in hun ontwikkeling dan zij zelf denken.” Alberda weigert het peil van de eredivisie te bagatelliseren. “Wij verliezen de slag in de jeugd, waar met een minimaal budget wordt gewerkt. Zij komen niet op niveau de eredivisie binnen. Ik geloof dat er een vaste plaats is voor Nederland in de wereldtop. Dat wordt niet makkelijk, maar dat is de ultieme uitdaging.”

Niet bekend

De Dynamo-spelers Bas van de Goor, Sander Mulder, Jeroen Bijl en Richard Schuil lijken een goede kans te maken om straks met de gevestigde orde het World League-avontuur mee te maken. Van de Goor kon in Haarlem niet worden ingezet vanwege een enkelblessure, maar de overige drie kregen van Pang alle gelegenheid om zich naast de in het buitenland gedetacheerde Rob Grabert, Martin van der Horst en Arnold van Solkema te manifesteren. Vooral Schuil, de libero die gisteren zijn twintigste verjaardag vierde, maakte in zijn achtste interland (tegen Polen) een uitstekende indruk. De 2.04 meter lange Schuil is bereid zijn HEAO-studie een jaar op een laag pitje te zetten om deel uit te maken van de World League-selectie. “Ik heb er rekening meegehouden dat ik niet elk weekeinde mee moet”, liet Schuil zich heel diplomatiek uit.

In de extra bondsraadvergadering op Papendal kreeg het hoofdbestuur van de NeVoBo zaterdag een steuntje in de rug van de 22 districts-afgevaardigden. De bestuurders uit de districten deelden in grote meerderheid de mening van het hoofdbestuur dat er binnen de NeVoBo plaats moet zijn voor topsport. Ook over de consequentie van die opstelling, de financiering van topsport, deden de districten niet moeilijk. Zij gingen akkoord met een contributie-verhoging van vijf gulden, die jaarlijks 700 000 gulden moet opbrengen. Met dat geld kan de NeVoBo een basismodel voor topsport in stand houden. Op de bondsraadvergadering van 15 mei hoopt de bond het definitieve jawoord voor de contributie-verhoging te krijgen. De organisatoren van de achtste editie van de Haarlemse volleybalweek bleven zitten met een verlies van 40 000 gulden. Mede door het warme weer en het gebrek aan uitstraling van Oranje lieten de toeschouwers het afweten. In vier dagen kwamen er nog geen 1600 mensen naar de Kennemer-sporthal, die deze maand wordt gesloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden