UPDATE

De uitzetstop komt er niet, het Armeense gezin met drie kinderen moet terug

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De uitzetting van kinderen die al lange tijd in Nederland verblijven maar geen recht hebben op asiel, wordt voorlopig niet stilgelegd.

Redactie

Regeringspartijen ChristenUnie en D66 spraken zich uit voor zo’n uitzetstop, maar coalitiepartner VVD houdt voet bij stuk. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wijst erop dat er altijd kinderen zullen moeten terugkeren naar hun moederland, ook als het kinderpardon zou worden verruimd. “Dus dat moet je niet stopzetten, want dat verlengt alleen maar de onzekerheid.”

Hoewel regeringspartijen niet in willen gaan op individuele gevallen lijkt het er op dat de familie Grigoryan met drie kinderen (3, 5 en 8 jaar) terug moet naar Armenië. Vanmorgen oordeelde de rechter al dat het gezin mag worden uitgezet, ondanks de recente ontwikkelingen rond het kinderpardon. Defence for Children, dat het gezin juridisch bijstaat, riep politici in Den Haag op te wachten met uitzetten van kinderen, tot aanpassing van het kinderpardon een feit is.

Dit weekend liet het CDA weten nu van mening te zijn dat het kinderpardon anders moet. Voor de ChristenUnie was dat aanleiding om de staatssecretaris op te roepen nu geen kinderen uit te zetten. Drie van de vier regeringspartijen vinden het kinderpardon nu te streng is.

Onverstandig

Regeringspartij D66 steunt de oproep van coalitiepartner ChristenUnie om voorlopig te stoppen met uitzetten van kinderen. Dat zei fractievoorzitter Rob Jetten. Hij wil snel een debat over versoepeling van het kinderpardon. “Het lijkt me heel onverstandig om vooruitlopend daarop toch gezinnen uit te zetten.”

CDA-leider Sybrand Buma wil niet veel kwijt over een directe uitzetstop voor kinderen. “Dat gaan we met de coalitie bespreken”, zei hij voor aan het wekelijkse coalitieberaad. VVD-collega Klaas Dijkhoff liet weten de wensen van zijn coalitiepartners te zullen aanhoren, maar voegde eraan toe: “Ik heb gelukkig een regeerakkoord.”

Martine Goeman van Defence for Children vindt het ongehoord. “Het is onbegrijpelijk dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer om het kinderpardon aan te passen, maar dat ondertussen wordt doorgegaan met het uitzetten van kinderen”, zegt ze. “Zij volgen ook het nieuws en hebben terecht hoop gekregen dat politiek Den Haag hun belangen nu vooropstelt. Het is deze kinderen niet uit te leggen dat ze dan toch naar Armenië moeten.”

Volgens de kinderrechtenorganisatie is de ontwikkeling van de drie kinderen in het geding. Alle drie zijn in Nederland geboren, ze gaan hier naar school. De oudste dochter van het gezin lijdt volgens Defence for Children aan een posttraumatische stressstoornis door een verkeersongeluk met een vrachtwagen op een AZC. Hiervoor is ze in behandeling, maar die wordt regelmatig onderbroken, omdat de familie moet verhuizen.

Schrijnend

“Ik ben zelf in Armenië geweest om te kijken hoe het kinderen daar vergaat”, zegt Goeman. “Ik vond dat ontzettend schrijnend. Het is niet zo dat ze in een gespreid bedje terechtkomen, onderwijs en gezondheidszorg gaat er erg lastig.” Goeman blijft hoop houden. “Het is pas te laat als het gezin in het vliegtuig zit.”


Lees ook:

ChristenUnie zet verhoudingen in coalitie verder op scherp: Nu geen kinderen het land uitzetten

De ChristenUnie wil dat er voorlopig geen asielkinderen het land worden uitgezet. De regeringspartij roept staatssecretaris Mark Harbers (vreemdelingenbeleid) op pas op de plaats te maken, nu binnen de coalitie hardop wordt geroepen dat het huidige kinderpardon te streng is.

Hoe de kerken de druk op het CDA opvoerden om zich voor een ruimer kinderpardon uit te spreken

Nee, zeiden ze zaterdag in de Bethelkapel, dat het CDA nu pleit voor een ruimer kinderpardon komt echt niet alleen door de kerkdienst-zonder-eind die al bijna drie maanden duurt. Maar dat kerkasiel heeft het vuur onder het kinderpardondebat wel opgestookt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden