De uitvinder van de 'kapsalon' is een Kaas-verdiaan

Wie ben ik? Trouw vraagt deze week in een dagelijkse serie aan inwoners van Nederland hoe zij hun eigen identiteit zien. Voelen ze zich Nederlander? Vandaag aflevering 3: Nataniel Carlos 'Tati' Gomes (41), kapper in Rotterdam-West met Kaapverdische roots.

NIELS MARKUS

Ik zeg altijd dat ik Kaas-verdiaan ben. Ik voel me Kaapverdiaans én Nederlands; het is een mix, ik heb er nooit bij stil gestaan. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Hier noemen ze me Kaapverdiaan. En in de buurt hier in Rotterdam-West kennen veel mensen me ook als mr. Kapsalon. Die snack met shoarma en patat is een uitvinding van mij.

"Als ik op Kaapverdië ben merk ik dat ik geen Kaapverdiaan ben. Bijvoorbeeld in de omgang met de tijd. Daar is niemand met de tijd bezig. Het is rustiger. In Kaapverdië noemt iedereen mij Nederlander.

"Thuis spraken we Kaapverdiaans. Nederlands sprak ik op school. De Kaapverdiaanse roots heb ik als kind meegekregen, we gingen om de twee jaar naar de eilanden.

"Van kleins af aan sliep ik bij mijn opa en oma, die hadden geen lichten. Een lampje hadden ze, met een beetje olie. Ik heb mijn billen leren afvegen met stenen, omdat de andere kinderen dat ook deden. Ik was de luxe van hier gewend, maar ik had geen enkel probleem om daar mee te doen.

"Als kind in Rotterdam-West speelde ik op straat met Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Kaapverdische, Surinaamse en Joegoslavische kinderen. We realiseerden ons wel dat de anderen een andere afkomst hadden, maar het was gewoon normaal. Het werd pas een punt toen ik een Antilliaanse buurvrouw kreeg en een jongen in mijn klas van de Antillen. Ik dacht: 'Hé, ik begrijp wat hij zegt. Hoe kan dat?'

"Op school hielden we spreekbeurten over waar we vandaan kwamen en met kerst bracht iedereen eten mee. Vooral wat de Turken meebrachten vond ik lekker. Er werd op school wel gepest met afkomst. Dat Turken vies waren enzo. Maar ik vond hun broodjes gewoon lekker, dus voor mij waren ze niet vies. Ik werd er niet gepest vanwege mijn Kaapverdische afkomst. Ze wisten niet eens waar Kaapverdië ligt.

"De Kaapverdische gemeenschap in Nederland is close, maar het was vroeger closer. In het verleden waren er allemaal stichtingen die iedere maand wel iets organiseerden. De laatste tijd zien we elkaar vooral op begrafenissen. Daar merk je wel dat de gemeenschap nog steeds close is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden