De uitspatting

Sommige dingen mogen geld kosten. Iedere week vraagt Ineke Bijnagte: waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Ik schrok een beetje van de naam van deze rubriek. 'Uitspatting'; dat heeft iets mateloos, terwijl ik zelf een bepaalde matiging preek. Al moet ik zeggen dat ik mezelf daar, als het om kinderboeken gaat, niet aan houd. Ik heb er duizenden. Mijn vrouw vraagt zich regelmatig af hoe lang de vloer van de kamer waar ze staan het nog houdt.

Al mag het huis er bijna onder bezwijken, als het om geld gaat, valt het mee. Ik koop twee, drie boeken per maand en veel kinderboeken kun je in de ramsj vinden, dus ook zonder veel geld kun je iets moois opbouwen.

Ik denk dat mijn verzamelwoede voortkomt uit een gevoel van schaarste. Toen ik leerde lezen was de oorlog net voorbij en waren er nauwelijks boeken. Ik herinner me dat mijn zusje op haar verjaardag vijf exemplaren kreeg van hetzelfde boek. Thuis was er ook niet veel geld voor. Mijn vader was leraar en behalve voor zijn vrouw en twee kinderen zorgde hij voor zijn ouders, de oude dienstbode en zijn werkloze zus. Maar ik ben wel met boeken opgegroeid. We gingen naar de bibliotheek en we hadden de Duitse prentenboeken van mijn ouders. Mijn moeder was Weense en mijn vader heeft een tijd in Duitsland gewoond. Hier, een van de eerste boeken die ik las: 'Max und Moritz', getekend en geschreven door Wilhelm Busch in 1865. Het gaat over twee jongens die allerlei streken uithalen en met wie het slecht afloopt: ze worden uiteindelijk samen met graan vermalen in een molen en aan de eenden gevoerd. Heel eng eigenlijk, maar als kind vond ik het geweldig.

Ik ben halverwege de jaren zeventig gaan verzamelen. Het begon met Max Velthuijs, zijn 'De jongen en de vis' was destijds de favoriet van mijn oudste zoon. En inmiddels heb ik alle goede schrijvers en illustratoren. Voor mij is een goed kinderboek weerbarstig, het mag niet glad zijn, niet lievig, maar tegendraads. Voorbeelden daarvan zijn de boeken van Wim Hofman en Joke van Leeuwen. Of neem Tjibbe Veldkamp; onlangs kocht ik van hem 'Bert en Bart en de zoen van de zombie'. Bert en Bart zijn ook een soort Max en Moritz, geen modelkinderen, maar kwajongens. Dat vind ik leuk.

Ik ben voorleesopa op de school van twee kleinkinderen en ik geef graag goede kinderboeken cadeau. Een belangrijke missie van mij is namelijk om kinderen esthetisch op te voeden. Want er is zoveel rotzooi! Al die roze prinsessenboeken bijvoorbeeld: stuitend. Ik ben wel bang dat goede kinderboeken toch ten onder gaan tussen de e-readers en de computerspelletjes. Maar misschien wordt mijn verzameling een soort ark van Noach voor de mensen na mij: goede boeken, overgebleven in een zee van kitsch.

*Een modaal inkomen is 2500 euro bruto per maand, ongeveer 1811 euro netto

Meedoen? Stuur een mail naar uitspatting@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden