De uitspatting

Inkomen

"Toen ik twaalf was vond ik op zolder wat platen van mijn vader. Mijn moeder had nog een pick-up en ik ben gaan luisteren. De Beatles kwamen me bekend voor, Bob Dylan ook, maar de Stranglers? De eerste keer dat ik dat hoorde, dacht ik: 'Huh?! Wat is dít?'. Ik kon er geen naam voor bedenken. Van punk had ik nog nooit gehoord.

Het was het begin van mijn liefde voor muziek en nu heb ik zo'n 350 platen. Ik sta open voor bijna alle genres en wil zo veel mogelijk ontdekken. Tegenwoordig let ik wel op labels. Platen van Elektra Records, die onder andere The Doors en Bob Dylan hebben uitgebracht, zijn altijd goed. En soulplaten van Motown zijn ook vaak leuk. Op dit moment pak ik de disco uit de jaren tachtig op. Wel moeilijk om daarin wat goeds te vinden: er is heel veel, heel slechte disco gemaakt.

Ik hou ook wel van nieuwe muziek. Hoewel... Hiphop vind ik leuk, maar dan toch vooral old school. En ik vind Seasick Steve geweldig. Maar dat is blues, ook niet bepaald nieuw. Nu ik erover nadenk: mijn hart ligt toch wel bij de blues. Dat is ook een kwestie van opvoeding. Ik ben opgegroeid met oude rock, en het eerste wat je daarna ontdekt is natuurlijk de blues: de bron van die muziek.

Ik heb niet al mijn muziek op vinyl, maar wel veel. Het geluid is veel beter dan van een cd en als je goed met je platen omgaat, gaan ze ook veel langer mee. Bij een elpee heb je ook echt wat in handen.

Ik koop mijn platen bij kringloopwinkels. Omdat het daar een verrassing is wat je tegenkomt. Laatst vond ik een plaat van Joy Division. Die klinkt voor geen meter, maar er zijn er maar duizend gemaakt, een echt collectors item. En platen zijn bij kringloopwinkels ook goedkoper dan bij een platenzaak. Al verandert dat wel. Toen ik twaalf was, was 4 euro echt max, nu zie ik ook platen van meer dan 20 euro. Ik heb onlangs stage gelopen bij een kringloopwinkel. Ze lieten mij de platen prijzen. Ha, dat hadden ze beter niet kunnen doen. Mooie platen prijsde ik lekker laag en ik kreeg als stagiaire ook nog eens 50 procent korting.

Per maand koop ik voor ongeveer 25 euro aan platen. Om dat te kunnen betalen werk ik bij theater Het Beauforthuis in Zeist als afwasser en achter bar, en ik werk bij iemand in de tuin. Soms levert dat bij elkaar 140 euro per maand op, vaak minder.

Het Beauforthuis is trouwens ook een geweldige plek voor muziek. Daar ontdek ik nu jazz en klassiek.

*Een modaal inkomen is 2500 euro bruto per maand, ongeveer 1811 euro netto

Sommige dingen mogen geld kosten. Iedere week vraagt Ineke Bijnagte: waaraan spendeert u zonder aarzelen?

Meedoen? Stuur een mail naar uitspatting@trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden