De uitslag: Turkije nog minder stabiel

Referendum - Analyse - De overwinning van president Erdogan is nipt en wordt door de Turkse oppositie en Europa niet vertrouwd.

Erdogan wint, maar niet zoals hij hoopte. 51 procent van de Turken stemde zondag vóór een presidentiëel systeem. Volgens de regering luidt de grondwetswijziging een stabielere toekomst in voor heel Turkije. Maar met slechts de helft van de Turken aan boord, lijkt dat allesbehalve zeker.


Zo heeft de oppositie de uitslag nu al ongeldig verklaard. De voornaamste klacht is dat de Turkse kiesraad op het laatste moment besloot om stembiljetten zonder officieel zegel toch mee te tellen, wat tot fraude kan hebben geleid. Volgens de kiesraad was dat besluit nodig omdat veel medewerkers van stemlokalen, die doorgaans meerdere politieke partijen vertegenwoordigen, vergeten waren het zegel te gebruiken.


Een nieuw referendum lijkt uitgesloten, maar de oppositie zal er alles aan doen om de uitslag als niet-legitiem te laten verklaren. Zo heeft oppositiepartij CHP al aangegeven de resultaten aan te vechten bij het constitutioneel hof en zonodig bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.


Nog een teleurstelling voor de regering: in Istanbul, Ankara, Izmir en veel andere grote steden won de nee-stem. Het feit dat de ingrijpende grondwetswijziging niet wordt gesteund door het economische, politieke en culturele hart van Turkije, is een recept voor instabiliteit op de langere termijn.


Dat het ja-kamp toch won, lag mogelijk aan twee opvallende groepen stemmers. Zo lijkt Erdogan een kleine comeback te maken onder de Koerden. Waar de AKP tijdens de parlementsverkiezingen van november 2015 in de meeste Koerdische provincies niet meer dan 30 procent van de stemmen haalde, was het aantal ja-stemmers daar nu duidelijk hoger.


In de tussentijd is de Koerdische oppositiepartij HDP dan ook keihard aangepakt door de regering. Maar het is ook mogelijk dat een groeiend aantal Koerden simpelweg uitgeput is door de bloedige strijd tussen Ankara en de gewapende Koerdische PKK, met wie de HDP in verband wordt gebracht.


Daarnaast kan Erdogan vooral de Turken in de Europese Unie bedanken. Rond 63 procent van hen stemde voor de grondwetswijziging, in Nederlands zelfs 71 procent. Dat laatste heeft vrijwel zeker te maken met het Nederlandse optreden tijdens de diplomatieke crisis met Turkije. Turkse kranten schreven dat Europa een lesje is geleerd.


Ook Erdogan zelf riep buitenlandse regeringen op om de resultaten van het referendum te accepteren. De rest van zijn vrij lauwe overwinningstoespraak maakte een dialoog met onder meer Europa echter niet makkelijker. Zo gaf hij aan een volgend referendum te overwegen, over herinvoering van de doodstraf. Daarmee zou het toch al ten dode opgeschreven toelatingsproces tot de EU definitief van de agenda kunnen verdwijnen.


Premier Yildirim riep in zijn reactie vooral op tot verzoening tussen ja- en nee-stemmers. Mogelijk is dat een teken dat delen van de AKP door hebben dat hun overwinning in dit referendum te klein is om de polariserende toon door te zetten. Het presidentieel systeem komt er pas nadat er nieuwe verkiezingen in 2019 zijn geweest - en die moet Erdogan dan wel weten te winnen.


Maar naast verzoening kan de magere overwinning ook tot argwaan leiden. Met een oppositie die de uitslag van het referendum niet accepteert en een Europa dat Erdogan stiekem het liefst zou zien verdwijnen, kan de Turkse president hard uithalen. Mogelijk leidt een politieke crisis tot vervroegde verkiezingen, waarbij de inzet hoger zal zijn dan ooit. Daarmee lijkt de stabiele toekomst die het presidentieel systeem zou moeten brengen er voorlopig niet te komen.


Vandaag 4


Meer over de referendumuitslag


Opinie 18


Commentaar

In het kort

51 procent van de Turken stemde voor meer bevoegdheden voor de president


In de grootste steden, zoals Istanbul, Ankara en Izmir, won de nee-stem


De oppositie en Europese waarnemers menen dat het referendum niet eerlijk verliep

Referendum verliep niet eerlijk volgens Europese waarnemers

Het referendum van gisteren in Turkije voldoet niet aan de internationale standaarden. Dat stelt de missie van internationale waarnemers van OVSE. De grootste Turkse oppositiepartij CHP drong eerder op de dag al aan op het ongeldig verklaren van de volksraadpleging, die volgens de voorlopige uitslag nipt door het ja-kamp van president Erdogan is gewonnen.


De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stelt in haar rapport dat het referendum onder oneerlijke omstandigheden is verlopen. Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen.


Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de argumenten van het ja-kamp dat de macht van de Turkse president wil vergroten.


De OVSE noemt ook het toestaan van niet officieel afgestempelde stembiljetten door de Turkse kiesraad een 'ondermijning van belangrijke waarborgen tegen stembusfraude'. Ook is Turkije tekortgeschoten door de referendumvraag niet op het stembiljet te vermelden. Al met al voldoet het land daarmee niet aan de internationale standaarden die het zelf heeft onderschreven, aldus de OVSE.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden