De uitgedoofde levenslust weer wakker kietelen

Spirituele boeken vertellen ons dat het anders moet. Maar hoe? Trainer en coach Evert van de Ven wil handvatten geven.

Hij verslindt filosofische boeken als 'Stil de tijd' van Joke Hermsen en 'Tegen de onverschilligheid' van Joep Dohmen. Tegelijkertijd is hij ook verontwaardigd omdat de auteurs stellen dat mensen het 'anders' moeten doen als ze gelukkiger willen zijn, maar er niet bij vertellen hoe dat dan moet. Trainer en coach Evert van de Ven sloeg zelf aan het schrijven. Dat resulteerde in het boek 'Het kompas', een praktische vertaling van het werk van spiritueel leraar Eckhart Tolle.

Evert van de Ven (51) zit in een van de twee goudomrande, met koeienprint beklede stoelen in een groot, hoog klaslokaal van een voormalig Nijmeegs schoolgebouw. Een goedlachse Brabander die ruim tien jaar geleden onder de indruk raakte van Eckhart Tolles boek 'De kracht van het Nu'. Zijn praktijk, die al langer bestaat, heet Atelier de Clou. "Omdat ik het belangrijk vind dat je de clou van een verhaal snapt, vooral die van je eigen verhaal." Tijdens lezingen en in gesprekken met zowel particulieren als managers, laat hij mensen zien dat ze grotendeels zélf allerlei problemen creëren. "Dat is behalve pijnlijk eigenlijk ook heel grappig - om die clou wil ik mensen leren lachen of op z'n minst een beetje laten gniffelen."

Volgens Van de Ven, en daarmee onderschrijft hij de opvattingen van Eckhart Tolle, wordt ieder mens geboren vol levenslust. "Ik zag het bij mijn eigen kinderen. Ook al liggen baby's maar zo'n beetje in hun kinderwagen te kijken naar het zonlicht tussen de boomtoppen, je ziet de honger naar leven fonkelen in hun ogen." Na verloop van tijd raken veel mensen dit enthousiasme geheel of gedeeltelijk kwijt, zegt Van de Ven. "Omdat ze denken dat we veel moeten doen, hebben of bereiken om 'er te mogen zijn'."

In de kern leeft, volgens hem, bij ieder mens dezelfde vraag: wat moet ik doen en wat moet ik laten om 'er te mogen zijn'. "Met mijn boek wil ik mensen van druk, druk, druk brengen naar 'rusten in zijn' en doen wat je wilt." Zoals Van de Ven het zegt: we zijn human beings, geen human doings.

In zijn boek is Van de Ven openhartig over zijn eigen zoektocht. In de kern kwam het erop neer dat het hem een tijd kostte erachter te komen waartoe hij eigenlijk op aarde was. "Jarenlang las ik alle filosofische boeken die ik te pakken kon krijgen. Soms lieten ze me een glimp zien van hoe ik het anders zou kunnen doen. Maar een echt antwoord gaven ze nooit."

In zijn eigen boek nodigt Van de Ven de lezer uit antwoorden te vinden op de vragen: wie ben ik, hoe geef ik dat vorm in mijn leven en hoe kietel je ingeslapen of uitgedoofde levenslust weer wakker?

Behalve lezen, vraagt hij degene die zijn boek in handen heeft ook te oefenen, te schrijven en te ervaren. Op een cd, die achter in het boek zit, spreekt hij meditaties uit die mensen kunnen helpen 'voorbij hun brein' te komen, in 'werkelijke stilte'. "Het is mijn bedoeling dat mensen handvatten krijgen om daadwerkelijk iets te kunnen veranderen in hun leven", zegt Van de Ven.

Om mensen daar nóg concreter in bij te staan, richtte Van de Ven acht inspiratiekringen op. Zo'n tien, vijftien mensen komen iedere maand bij elkaar om zijn boek en de twee belangrijkste werken van Eckhart Tolle te bespreken en te vertalen naar de dagelijkse gang van zaken in relaties, opvoeding van kinderen en werk.

"Het is een illusie te denken dat jij de enige bent die zoekt en het soms even niet meer weet", zegt Van de Ven. "In een inspiratiekring kunnen mensen in alle voorzichtigheid en in alle bescheidenheid een begin maken met het voornemen 'ik wil voortaan een paar zaken anders doen'. Soms zeggen ze bij binnenkomst: Ik hoop dat ik snel weer de oude word. Alsof een vlinder weer in een rups kan veranderen. Het idee dat je leven verandert, dat je niet kunt terugvallen op een jouw bekende vorm, is spannend. Het kan heel prettig en inspirerend zijn dat met anderen te bespreken."

Nee, het zijn geen therapeutische bijeenkomsten, zegt Van de Ven. "Ik leid bijvoorbeeld een inspiratiekring met uitsluitend onderwijzend personeel. Zonder uitzondering begonnen ze vol passie aan hun loopbaan. In de loop van de jaren verloren ze de verbinding met dat gevoel. Ik probeer hen het kompas terug te geven waarop ze vroeger durfde te varen. Soms ontroerende, en vaak heel gezellige, inspirerende bijeenkomsten waar het zindert van de ideeën en de pret."

Het kompas, levenslust en levenskunst in de praktijk gebracht, ISBN 97890 202 04797, uitgeverij AnkhHermes, Utrecht, 192 pagina's, 19,90 euro .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden