natuurdagboek

De uil van Athene is een steenuiltje

steenuil Beeld koos dijksterhuis
steenuilBeeld koos dijksterhuis

De volksmenner liet horen dat-ie zijn klassiekers kent, dus bogen alle media zich over die uil van Minerva. Volksmenner citeerde Hegel, wiens dialectiek ookal omarmd werd door Marx.

Het fanatisme en het communisme hoeven niet onbereikbaar ver uit elkaar te liggen. Zo heb ik marxistische colleges gevolgd bij Pim Fortuyn. Zouden zelfingenomen types elke stroming omarmen die in de mode is, en waarmee ze het gemakkelijkst menigten achter zich aankrijgen? Je weet het soms niet.

Laatst versprak ik me over die uil, ik zei de uil van Medusa. Maar Medusa had geen uil. Medusa had een vlot, waarop na een scheepsramp bij Mauretanië zoveel drenkelingen klommen, dat ze tot hun heupen in zee stonden. Enfin, het vlot werd vereeuwigd door Théodore Géricault en dat schilderij hangt in het Louvre. Ik zag het en het spreekt veel meer tot mijn verbeelding dan die suffe ‘Mona Lisa’. Misschien versprak ik me, omdat ik onbewust dacht aan het vlot Nederland dat zinkt onder het gewicht van de Forumaanhang.

Muizenkorrels

Ooit waren een vriend en ik niet weg te slaan uit de ruïnes van Efeze in West-Turkije. De hekken sloten, we hadden niets door, we waren de enigen nog. In het amfitheater vloog een kerkuil tegen de rode avondlucht. Tot zover de uil van Efeze.

De uil van Minerva is een steenuiltje. Zijn Latijnse (!) naam luidt namelijk Athene en Athene was de Griekse voorganger van de Romeinse godin Minerva. De steenuil, dat schattige theemutsje op lange poten, is dus de uil van Athene. In Groningen zijn steenuilen zo goed als uitgestorven, maar binnenkort hoop ik er weer een te zien in zuidelijker streken. Steenuilen eten regenwormen en muizen en gaan dood van de muizenkorrels die wij strooien. Vergiftigde muizen zwalken rond en zijn een makkelijke prooi.

Ik heb de volksmenner die zijn klassiekers kent nooit op natuur­liefde betrapt, maar misschien bekommert hij zich nog weleens om het lot van de steenuil.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden