De tweede week in tien indrukken

Het gaat erom spannen, in de komende dagen: kan Messi Maradona van diens troon stoten? De Lage Landen gaan niet voor de schoonheidsprijs. En Pirlo, wat zou die nu werkelijk van Balotelli vinden? Tien indrukken van de tweede WK-week.

De titel van 1986

RIO DE JANEIRO - Op dit WK zou de al jaren voortslepende kroegdiscussie kunnen worden beslecht - of onderhand, om het niet nog vervelender en zinlozer te laten worden, moéten worden beslecht. Wie is de beste aller tijden: Messi of Maradona? Op basis van zijn onnavolgbare oeuvre en zijn cijfers bij Barcelona is best te rechtvaardigen dat Messi dat al is, maar voorvechters van andere tijden en generaties hebben nog altijd één wapen in handen.

Maradona maakte Argentinië in 1986 in zijn eentje wereldkampioen, wil de beeldvorming, en zulks moet Messi eerst ook maar eens presteren. Het argument won aan kracht, naarmate Messi's prestaties in de nationale ploeg verder achterbleven bij die bij zijn club. Maar zie, hier in Brazilië scoort hij, vier treffers in de groepsfase, vrijwel alle beslissend. Hij lijkt zich weer enigszins te verheffen na een relatief minder seizoen bij Barcelona, in de laatste dagen van het tijdperk van Catalaanse hegemonie.

Het zou erom kunnen gaan spannen, de komende dagen of weken. Want wie de ploeg van Argentinië nader beschouwt, ziet plots overeenkomsten met die van 26 jaar geleden. Het middenveld en de verdediging zijn niet bijzonder, dat was toen ook zo. Dat Maradona het in 1986 in zijn eentje deed, was desondanks ook weer niet helemaal waar - zoals dat gaat, als het verleden wordt geromantiseerd. Maradona had in het voorste gelid vaardige adjudanten: Valdano en Burruchaga. Dat zouden dan nu Di Maria en Aguero moeten zijn, in het grofweg vergelijkbare team waarvan Messi de Maradona moet worden.

Het kan, zo bezien, niet simpeler. Als Argentinië wereldkampioen wordt, is Messi de beste aller tijden. Zo niet, dan blijft overeind dat hij Maradona in één opzicht niet heeft kunnen overtreffen. En dan moet - eerlijk is eerlijk: zo sprankelend als ooit, is Messi niet meer - om er maar eens een punt achter te zetten worden geconcludeerd dat dat ook niet meer gaat gebeuren.

undefined

Doorgeslagen waanzin

Zoals het vroeger, in de tijd van het rauwe supporterswangedrag, geen zin meer had om ze nog randdebielen te noemen of imbecielen of totaal krankzinnig tuig van de richel, omdat er geen mens meer kon zijn die dat niet vond, zo zinloos is het nu om te schrijven dat Luis Suarez een volslagen idioot is.

Elk woord er één te veel, en de zware straf had best nog zwaarder gekund. Nog één ding dan, laat niemand Luis Suarez, alleen omdat hij wel eens een bal in het doel schiet, ooit nog een fenomeen noemen.

undefined

Lol op en buiten het veld

In Brazilië valt het ene doelpunt na het andere, en ook de Fifa kraait het uit van plezier. De Engelse krant The Sunday Times onthulde dat de het salaris van de 25 leden van het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond stilzwijgend is verdubbeld tot 200.000 dollar (ongeveer 150.000 euro) - voor, let wel, hun parttime-werkzaamheden. Daarnaast kunnen hun onkostenvergoedingen nog oplopen tot boven de 100.000 dollar.

Hiermee zou de Fifa slinks zijn eigen nieuwe ethische regels omzeilen. Daarin is vastgelegd dat hoge bonussen niet langer zijn toegestaan. Die hebben de bobo's nu niet meer nodig. De huisregels maakten deel uit van de hervormingen waarmee Fifa-voorzitter Sepp Blatter enkele jaren geleden het pad plaveide voor zijn herverkiezing. Ondanks wat westerse oppositie zit de bejaarde voetbalheerser met steun van grote continenten nog altijd stevig in het zadel. Onbekommerd liet ook hij zijn licht schijnen over het aantrekkelijke WK, dat volgens Blatter de verwachtingen overtreft. Hij mat zich zelfs een tactisch oordeel aan. "Het korset van tactische discipline is in de kleedkamer achtergebleven", jubelde Blatter.

undefined

Europa verliest?

Engeland weg, Italië weg, Costa Rica door, Verenigde Staten door, Colombia en Uruguay door. Zeg het maar. De warmte misschien? Nederland en toch ook België doorstonden de groepsfase misschien niet voor niets met zuinig voetbal. Dat Europa in Zuid-Amerika niet op z'n best is of kan zijn, is niets nieuws. Nog nooit triomfeerde er een Europees land. Maar buiten de Lage Landen is Duitsland er nog en niet te vergeten Frankrijk - laten we nog even geen conclusies trekken, of in het luchtledige analyseren.

undefined

Adieu gentlemen

Het kon niet meer, en het was te voorvoelen. Wie zou niet willen dat Andrea Pirlo tot in het oneindige met zijn fijne passjes zou kunnen strooien? Wie wil niet de verhalen blijven lezen waarin hij als voetbalheer van stand boven zijn aardse ploeggenoten en tegenstanders wordt verheven? "Mooi, hoor", zei Bert van Marwijk, als tv-analist in Brazilië. "Maar zó spelen op het middenveld, dat kan niet meer."

Pirlo is 35 jaar, doelman Gianluigi Buffon 36. Hij moest, geblesseerd, de eerste groepswedstrijd missen. Ze gingen, met een glinsterende traan in de ooghoeken, ten onder aan de hand van de man die de voetbalwereld hun schoon- en waardigheid tot het uiterste heeft geboden. Bondscoach Cesare Prandelli verbond zich aan hen en gaf het Italiaanse voetbal weer iets van trots terug, met een finaleplaats op het EK 2012.

Maar de gedistingeerde Prandelli was, in de geest van de tijd, óók afhankelijk van een dwaze spits, Mario Balotelli. De grote vraag bij het afscheid in Brazilië: wat zou Pirlo, de meesterlijke zwijger, werkelijk vinden van dat misbaksel, dat zwijn waar hij zijn parels voor moest werpen?

undefined

Cashvlucht

O ja, dat hadden we nog niet gehad: Afrika en het geld. Er zal ongetwijfeld meer gedonder over zijn geweest, maar in Brazilië viel dat van Ghana het meest op. In opdracht van president Mahama zelf werd deze week meer dan drie miljoen dollar in een vliegtuig geladen. De 'cashvlucht' kwam woensdag in Brazilië aan en het geld werd onder politie-escort in het spelershotel afgeleverd. Een dag eerder hadden de spelers geweigerd te trainen. Gisteren werden twee spelers, Muntari en Boateng, na een scheld- en vechtpartij uit de selectie gezet. En zo zal het altijd doorgaan.

undefined

Brits voorbehoud

Het enthousiasme van Gary Lineker heeft onder de uitschakeling van Engeland niet geleden. Ook de presentator van de BBC is voorlopig lyrisch over het WK. "Dit WK is veel en veel beter dan dat van vier jaar geleden in Zuid-Afrika", oordeelde hij. "Het was tot op heden fantastisch."

Maar de oud-voetballer plaatste daarna toch even een voorbehoud, met gevoel voor realiteitszin. "Als het maar niet stopt in de knock-outfase", zei Lineker. "Want dan is iedereen bang om te verliezen."

Het zou niet de eerste keer zijn dat het, na levendige eerste weken, zo loopt.

undefined

Dat gaat zomaar niet

De camera volgde Faryd Mondragon, als ingevallen doelman van Colombia met z'n 43 jaar de oudste speler ooit op een WK, naar de tribune. Nog net was te zien dat hij daar twee jongetjes wenkte en met zich mee wilde nemen, het veld weer op. Daarna zwenkte de regie naar een totaalbeeld van het veld. Officials stonden niet toe dat de jubilaris zijn feestje met zijn zoontjes zou vieren - en zo mogelijk nog ergerlijker aan de bedilzucht van de Fifa was dat die zo snel mogelijk aan het zicht werd onttrokken.

undefined

Dezelfde weg

De Belgen speelden in de groepsfase nog niet zo mooi als ze (denken te) kunnen. Er kwam wat eerste kritiek van de pers. Bondscoach Marc Wilmots haalde zijn schouders op. "Ik ben hier niet om schoonheidsprijzen te winnen", zei hij. De Lage Landen bewandelen dezelfde weg.

undefined

Een miljoen banen

Het WK heeft Brazilië een miljoen banen opgeleverd. Dat werd op een officiële persconferentie triomfantelijk bekendgemaakt door de hoogste vertegenwoordiger van de Braziliaanse toeristische dienst. Dat is heel mooi, zou je zeggen, al is op straat nog altijd weinig voel- of zichtbaar van een groei van het welbevinden, en van trots ook nog steeds niet.

Over twee weken kunnen de cijfers in de prullenbak - als de Fifa is vertrokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden