De Tweede Kamer wil verbod op genderdiscriminatie expliciet in de wet

Beeld ANP

De wet moet duidelijker stellen dat discriminatie van transgenders en interseksepersonen verboden is. Een wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA kan in de Tweede Kamer op een meerderheid rekenen, maar oogst ook kritiek vanwege het symbolische karakter.

Transgendermensen, die zich niet thuis voelen bij het geslacht waarmee ze geboren zijn, en interseksepersonen, die niet in het biologische man/vrouw-hokje passen, worden op hun werk, sportclub of op straat vaak gediscrimineerd. Ze zijn ook vaker werkloos dan gemiddeld, blijkt uit onderzoek. 

Discriminatie op grond van geslacht is al verboden, maar de initiatiefnemers willen aan de discriminatiegronden in de Algemene wet gelijke behandeling 'geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie' toevoegen. Hoe masculien of feminien of anders iemand zich voelt, uitdrukt of kleedt mag geen reden tot discriminatie zijn.

De Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Nevin Özütok (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) hopen zo de rechtszekerheid van deze groepen te verbeteren en onbegrip en onzekerheid te verminderen. Al in 2013 gaf het College voor de Rechten van de Mens aan te twijfelen of de huidige anti-discriminatiewetgeving op dit punt voldoet.

Betere handhaving

Toch is onduidelijk of die groepen met deze wetswijziging eerder hun recht kunnen halen dan nu. Discriminatie is immers al verboden. De VVD dringt er daarom bij de minister op aan vooral de handhaving te verbeteren. Toch steunt de regeringspartij het voorstel, uit zorg over het achterblijven van transgender- en interseksepersonen op de arbeidsmarkt, en het gebrek aan acceptatie.

Ook de SP is voor, maar ziet het vooral als symboolwetgeving' "We maken ons meer zorgen om concrete problemen, zoals de lange wachttijden in de zorg voor transgenders", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Zij moeten soms anderhalf tot twee jaar wachten op een operatie. Dat moet terug naar dertien weken."

Eén op de tweehonderd personen in Nederland wordt geboren met biologische geslachtskenmerken die niet absoluut vrouwelijk of mannelijk zijn te noemen. Transgenderpersonen die via hormonen of een operatie hun lichaam willen aanpassen aan hun gevoel, maken minder dan 1 procent van de bevolking uit.

Lees ook: Waarom überhaupt nog registreren wie man of vrouw is?

'Napoleon begon ermee', zegt juriste Marjolein van den Brink. 'Waarschijnlijk omdat hij mannen voor zijn leger nodig had.' Maar misschien is het, ruim twee eeuw later, tijd om burgers sekseloos te registreren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden