De Tweede Kamer vergadert op Pakjesavond niet, mits de Kamerleden zich beheersen

Sinterklaas bezoekt het Binnenhof.Beeld ANP

Onlangs kregen de leden van de Tweede Kamer een e-mail van voorzitter Khadija Arib. De tekst was op rijm.

‘Elke 5 december klinkt de vraag:
Kunnen we op tijd naar huis vandaag?
Of duurt het debat tot middernacht,
terwijl thuis de zak met pakjes wacht?’

Het was niet slechts een grappig bedoeld gedicht dat de Kamervoorzitter heeft rondgestuurd. De boodschap is bloedserieus. Arib windt zich al tijden op over de op drift geraakte Kamer. Elke week buitelen de politici over elkaar heen om over allerlei onderwerpen vragen te stellen en debatten aan te vragen. Het aantal ingediende moties is bijna niet meer tellen. 

Albanese bendes

Kijk bijvoorbeeld naar het overzicht met aangevraagd debatten, waarvoor in de agenda nog geen plek is. Ze gaan over ‘Albanese bendes’ in Nederland, over ‘risicovloeren in gebouwen’, over ‘ouderen die in de kou zitten uit angst voor torenhoge rekeningen’. De lijst bevat ongeveer tweehonderd debatten. 

Niet zelden zit tussen het aanvragen van een debat en het moment dat het daadwerkelijk wordt gehouden meer dan een jaar. De term ‘spoeddebat’ is niet voor niets afgeschaft. Vorige maand begon de Kamer om 23.00 uur ’s avonds aan een debat over het klimaatakkoord. Einde: 03.03 uur. Vervelend voor de Kamerleden, vindt Arib, maar vooral voor het personeel. Zij hebben niet om nachtelijke sessies gevraagd.

De bodes en beveiligers willen woensdag ook graag op tijd naar huis voor het sinterklaasfeest. Zij zijn afhankelijk van de vraag of Kamerleden zich deze dagen kunnen inhouden. Arib wil woensdag om 17.00 uur de tent sluiten. Maar:

‘Hoeveel ik ook van jullie houd,
Ook dit 5 decemberschema is onder voorbehoud’.

Lees ook:

Rijmpieten van Bol.com gaan los, want consumenten zijn de klos

Grote drukte bij de webshops zorgt voor pakketjesstress. Met rijmpjes probeert Bol.com de woede van boze consumenten te temperen. 

Column van Lex Oomkes over de werkdruk in de Kamer 

Het mondelinge vragenuurtje is al niet al te verheffend, wat daarna komt zou in een rechtstreekse uitzending de volksvertegenwoordiging volkomen belachelijk maken. Dat kan Nederland zich niet veroorloven als de vertegenwoordigende democratie hem lief is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden