NieuwsKamervragen

De Tweede Kamer is met vakantie, maar links werkt gewoon door

PvdA’er Attje Kuiken stelde vorige week viermaal KamervragenBeeld ANP Remko de Waal

Voor sommige politici houdt het werk nooit op. Het is hartje zomerreces, maar dat belet sommige Kamerleden niet onvermoeibaar door te gaan met het stellen van vragen aan ministers en staatssecretarissen.

Opvallend genoeg geldt dat zeker voor de PvdA. De sociaal-democraten dienden vorig jaar een plan in dat werknemers het recht geeft om onbereikbaar te zijn, omdat werkstress ‘een van de grootste ziekmakers’ van de huidige tijd zou zijn. Maar zelf gaat de partij het hele jaar door. Vorige week dienden de sociaal-democraten negen maal vragen in en gistermiddag, halverwege deze week, stond de teller al weer op vier.

Ook de SP kan er wat van, met een weliswaar iets grotere fractie. Tien maal waren er vorige week vragen, en deze week al zeven.

Wel in de vakantiestemming lijkt het CDA. Wytske de Pater-Postma en Hilde Palland stelden deze week vragen over een defect aan de Ketelbrug tussen de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland dat zich anderhalve week geleden voordeed. Beide parlementariërs zitten pas sinds enkele maanden in de Kamer, dus misschien was het hun ontgaan dat de VVD al direct om opheldering vroeg toen de brug kuren vertoonde.

Het antwoord op die vragen is nog niet binnen. En dat is weinig verrassend: ministers sturen deze dagen vooral uitstelbriefjes naar de Kamer. Ferd Grapperhaus (CDA) bijvoorbeeld, de minister van justitie en veiligheid. Medio juli wilde D66 opheldering over zijn wens het aantal muziekfestivals te verminderen om zo het gebruik van drugs tegen te gaan. Maandag liet hij weten dat ‘nog niet alle benodigde informatie is ontvangen’ om in te gaan op de vragen over zijn eigen plan.

Lees ook: 

Kamerveteraan Esther Ouwehand haalt lol uit ‘terugvechten’

De Tweede Kamer lijkt soms een duiventil, waar politici in- en uitvliegen. Deze zomer praten ervaren Kamerleden over hun werk en ontwikkeling. Onder hen Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): ‘Journalisten weten nóg niet waarom ons verhaal aanslaat.’ 

Humor op het Binnenhof: pitspoezen kijken, met een glas chablis in de hand

Vaak is politiek een serieuze aangelegenheid. Gelukkig valt er ook regelmatig wat te lachen op en rond het Binnenhof. Bij het einde van het parlementaire jaar besteedde de redactie van Plein 2 aandacht aan politici die hun ideeën op een geestige manier presenteerden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden