Toeslagaffaire

De Tweede Kamer eist inzage in stukken over de opvangtoeslagaffaire

Staatssecretaris Menno Snel van financien. Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van financien.Beeld ANP

VVD, CDA, SP en PvdA willen dat staatssecretaris Snel alle feiten vrijgeeft over onwettige actie van de Belastingdienst tegen ouders met een kinderopvangtoeslag.

In de Tweede Kamer heerst onvrede over de gebrekkige informatie die staatssecretaris Menno Snel van financiën verstrekt over de toedracht van de affaire met kinderopvangtoeslagen. “Bizar”, vindt Pieter Omtzigt (CDA). “De stukken zijn er. De Kamer vraagt er al maanden om. Hij moet ze geven”, zegt Henk Nijboer (PvdA). De kritiek komt van coalitie en oppositie, van VVD, CDA, SP en PvdA.

Snel stuurde vlak voor het weekeinde, in de loop van vrijdagavond, een stapel brieven en antwoorden op vragen naar de Tweede Kamer. Hij meldt onder meer dat hij bepaalde stukken niet kan geven en vragen van Omtzigt daarover niet kan beantwoorden omdat ‘de analyse ervan een enorme klus is’, een adviescommissie er nog naar kijkt en omdat er een Wob-procedure loopt. Een Wob is een verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Dat is gedaan door Trouw en ‘RTL Nieuws’.

Recht op informatie

Een Kamerlid heeft recht op alle informatie die hij of zij vraagt, tenzij het belang van de staat in het geding is. Daarom stoort het Kamerleden dat Snel documenten voorlopig achterhoudt.

Omtzigt: “Dat er een Wob-procedure loopt is niet van belang. “Ik moet de regering controleren en wil daarom precies weten wat er is gebeurd.” VVD-Kamerlid Helma Lodders zegt: “Dit lijkt mij geen juiste volgorde. De Kamer heeft recht op informatie en dient deze te krijgen.”

Omtzigt gaat de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, vragen om de stukken die Snel nog niet wil geven ‘te vorderen’. Het recht op informatie van een Kamerlid is hier in het geding, betoogt hij. Nijboer: “Ik steun Omtzigt volledig in deze zaak. De documenten zijn er en die moeten gewoon naar de Tweede Kamer. Een Wob-verzoek staat daar los van.”

Gedupeerde ouders

De documenten waar het hier over gaat, betreffen de vraag hoe het kon gebeuren dat de Belastingdienst bij honderden ouders, misschien wel meer, ten onrechte de uitkering van kinderopvangtoeslag stopzette en onrechtmatig bleef procederen tegen deze mensen om geld terug te vorderen. Kamerleden willen weten wie verantwoordelijk was en vragen om bijvoorbeeld vergaderverslagen en schriftelijke aanwijzingen van het management. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de Belastingdienst.

“Geen antwoord en geen stukken. Dat kan natuurlijk niet”, meent Renske Leijten (SP). “Ik ben wel blij dat de staatssecretaris nu erkent dat de stukken over wie wanneer besluiten heeft genomen er wel zijn. Eerder heeft Snel erkend dat er fouten zijn gemaakt. Ik zou zeggen: maak schoon schip en geef die stukken.”

Lees ook:

De top van de Belastingdienst keurde de illegale fraudejacht goed

Tot op het hoogste niveau stemden ambtenaren van de Belastingdienst in met het illegaal stopzetten van toeslagen. Documenten die dat aantonen liggen inmiddels op het bureau van staatssecretaris Snel van financiën.

Ministerie schrapte onwelgevallige passages uit onderzoeksrapport Belastingdienst

Nadat blijkt dat de Belastingdienst stukken achterhoudt in rechtszaken tegen gedupeerde ouders van wie de kinderopvangtoeslag is stopgezet, stelt staatssecretaris Menno Snel een onderzoek in. Maar zijn ambtenaren bemoeien zich daar actief mee, en schrappen onwelgevallige passages uit het rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden