De Tweede Kamer als plaats delict

BOEKEN - Boris Dittrich, beter bekend als D66-politicus, maakt in zijn thrillerdebuut handig gebruik van zijn Haagse expertise. Maar een volleerd thrillerauteur is hij nog niet.

Politieke thrillers zijn dungezaaid in Nederland, zelfs sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. In 'Moord en Brand' doet voormalig D66-voorman Boris Dittrich een poging.

Op Prinsjesdag wordt in de kelder van het parlement een Tweede Kamerlid vermoord. Deze Pieter Korff had net een initiatief-wetsvoorstel ingediend voor omgang na echtscheiding. In een toelichting op televisie, toen hij bekende dat hij ook zijn eigen kinderen niet meer kon zien, barstte hij in tranen uit. Dit alles leverde hem flink wat tegenstanders op: boze 'dwaze vaders', zijn collega van een andere partij met wie hij het voorstel had gemaakt maar die niet mee mocht strijken in de eer, zijn eigen ex-vrouw en een schoonmaker in het parlement die steeds tevergeefs zijn eigen casus bij de parlementariër bepleitte.

Op deze manier introduceert Dittrich behendig een flink aantal verdachten. Omdat het politie-ondezoek naar de moord niets oplevert, moet een ambtenaar van het ministerie van Veiligheid de hele rij nog eens lang. Hij is een jonge hoogopgeleide zoon van Marokkaanse ouders -- een aardig gegeven waarmee verder weinig gebeurt.

Dittrich maakt daarbij knap gebruik van zijn politieke ervaring. Het komt allemaal aan bod: de gevoeligheden van Kamerleden, de soms hijgerige omgang van de media en de vrees binnen de ambtelijke organisatie -- nog eerder publiekelijk te kijk staan dan voor een nieuwe moord.

Helaas verdwijnt de spanning al halverwege het boek, als Dittrich wel heel veel van de plot weggeeft en het verhaal opeens een andere richting opstuurt: het kabinet is gevallen en genoemde Marokkaanse ambtenaar moet infiltreren in de nieuwe partij die - denk aan LPF en PVV - de gevestigde orde bedreigt. Dan komt er ook nog eens de dreiging van een aanslag bij op koning Willem IV: het boek speelt zich in de toekomst af, als Beatrix de troon al heeft verlaten.

Die finale ontknoping werkt Dittrich dan wel weer spannend uit, maar het resultaat is wel een wat rommelig verhaal. Knap is wel dat Dittrich een eigen toon heeft gevonden, die net niet te clichématig aandoet. De karakters blijven wel wat schematisch, alleen het Kamerlid dat vermoord gaat worden komt echt tot leven.

Boris O. Dittrich: Moord en brand. Nieuw Amsterdam. ISBN 9789046809464; 415 blz, 19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden