De twee ontbrekende tweets van Dzokhar Tsarnaev

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Aardig speurwerk van de Nederlandse oorlogsjournalist Harald Doornbos: toen gisteren duidelijk werd dat Jahar de echte Twitteraccount was van de tweede terrorist Dzokhar Tsarnaev bleek hij 1.101 tweets verstuurd te hebben.

Twee uur later waren er dat nog maar 1.099. Had hij ondanks de enorme klopjacht de tijd gevonden om op internet rond te waren? Nee natuurlijk, twee van zijn vrienden hadden een tweet verwijderd die Dzokhar geretweet had.

De twee ontbrekende tweets konden weer opgevist worden. "If i can not go to NY with you, make sure you take @J_tsar in my place" - Dias. Me and tiff are dying thinking about it #wordsOfaTerrorista", luidde de eerste.

Een zekere Alexa had die op 12 december 2012 gestuurd. 'Het is niet duidelijk waarom ze die tweet vandaag verwijderde en waarom ze net die terroristenhashtag gebruikte', aldus de journalist. Dat ze wel degelijk een vriendin is van Dzokhar blijkt uit haar laatste tweet: 'Bitch niggas be quiet, we all knew Jahar as a friend not a terrorist.'

Ook op de dag van de marathon zelf schreef ze iets vreemds. 'Did I just see JT on tv?' Met JT bedoelt ze meer dan waarschijnlijk Jahar Tsarnaev. Op dat moment had -buiten zijn vrienden uiteraard- nog niemand van die naam gehoord. Intussen heeft Alexa haar profiel beschermd. Enkele twitteraars doen alvast een oproep naar de politie om deze zaak grondig te onderzoeken.

Voor de volledigheid: nummer twee komt van een zekere Erika Kaiser. 'My hands on the wheel, uhh, fuck that!', had zij op 17 november geschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden