De twee maagden van Pompeii blijken mannen

Bezoekers kijken naar de versteende lichamen van slachtoffers van de uitbarsting bij Pompeii.  Beeld AFP
Bezoekers kijken naar de versteende lichamen van slachtoffers van de uitbarsting bij Pompeii.Beeld AFP

Innig verstrengeld, overvallen door de lava. De resten van twee mensen die dicht tegen elkaar aanliggen, vormen het iconische beeld voor het drama dat zich twee millennia geleden in Pompeii voltrok.

Pieternel Gruppen

Duizenden mensen kwamen om het leven toen de Vesuvius in het jaar 79 uitbarstte. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat de twee figuren vrouwen waren. Maar na uitgebreid onderzoek van hun botten en tanden is nu ontdekt dat het om twee mannen gaat. De een zou een jaar of achttien zijn geweest, de ander twintig of ouder, wezen DNA en Cat-scans onlangs uit.

Ook werd duidelijk dat ze geen familieleden van elkaar waren. “Pompeii blijft verbazen”, reageerde Massimo Osanna, directeur van de archeologische vindplaats op de ‘ontdekking’. In de Italiaanse media werd direct gesuggereerd dat het dan wel om een homoseksueel stel zou gaan. “Gezien hun houding zou je die hypothese kunnen stellen. Maar dat de twee geliefden zijn, is moeilijk met zekerheid vast te stellen”, nuanceerde Osanna. Toen de onderzoekers nog van twee vrouwen uitgingen, vroeg overigens niemand zich af of zij misschien een lesbische relatie hadden.

Biologisch antropoloog Kristina Killgrove, gespecialiseerd in de antieke oudheid, stoort zich aan de snelle conclusies die over de seksuele geaardheid van de twee getrokken worden. Op de website Forbes doet zij die af als ‘anachronistisch’. “Het zegt meer over de huidige obsessie met dit onderwerp dan dat het ons iets over het oude Rome vertelt.”

Doordat vele slachtoffers in Pompeii destijds onder lagen as werden bedolven, die in de loop der tijd in puimsteen veranderden, werden de omhulsels van hun lichamen bewaard. Die omhulsels werden later opgevuld met gips.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden