De tv speelt voor Oom Agent. Of voor flitspaal

Aan programma’s die op een of andere manier met justitie, overtredingen en andere vormen van uit de bocht-vliegerij te maken hebben geen gebrek.

Logisch, want misdaad loont. De zeven miljoen kijkers bij de Joran van der Sloot-aflevering van Peter R. de Vries zijn daar een sluitend bewijs van. Maar ook tal van andere programma’s over bekeuringen, achtervolgingen, oplichting en rechtspraak zijn niet van de lucht. SBS is er sterk in met titels als ‘Undercover in Nederland’, ‘Wegmisbruikers’ en ‘Gevangen en Gevaarlijk’.

Als er ergens iets misdadigs is gebeurd hebben ze er bij die zender binnen de kortste keren een reportage over. Deze week was dat met deel twee over het Oostenrijkse monster Josef Fritzl. Ook de Avro en de Tros hebben een misdaadreputatie. Je zou zo een themakanaal justitie kunnen beginnen, als je dat allemaal bij elkaar optelt.

Op dinsdag is dat al min of meer het geval op Nederland 1. Met achtereenvolgens ‘Blik op de weg’, ‘Opgelicht’, ‘Opsporing verzocht’ en ‘De rijdende rechter’ (die ook als ‘De vakantierechter’ dienst doet) kan de liefhebber van een beetje sensatie zijn lol op.

‘Blik op de weg’ is dat programma waarbij uw televisie verandert in een flitspaal. Of in een verkeersagent, dat mag ook. De kijker ziet vanuit een auto hoe mensen te hard rijden, bumperkleven of rechts inhalen. Deze keer werden we getrakteerd op een motorspecial, met de daarbij behorende clichés. Want motorrijden is ‘heel avontuurlijk’ en het ‘schept een band’.

,,Motorrijders zijn gezellige mensen. Makkelijke mensen ook, soms”. Dat laatste is dan cynisch bedoelt want daarna zien we beelden van een motormuis die het verkeer veel te lichtvaardig opneemt. Met soms nare gevolgen, getuige de omgekukelde machines die we op het asfalt zagen liggen. Bij de tips voor veilig motorrijden repte men van ‘het remgedrag’ en ‘een goede kijktechniek’. Het moet aan je besteed zijn. Meest intelligente opmerking: ‘inhalen is gebaseerd op snelheidsverschil’.

Onder leiding van de kundige presentatrice Antoinette Hertsenberg worden in ‘Opgelicht’ bedriegers belaagd. Dat gebeurt onder meer door een vrouwelijke reporter, die voor de duvel niet bang is. Gelukkig maar, want niet zelden krijgt zij een pets van een oplichter of wanbetaler. Toen ze bijna werd aangereden door een boze vriend van een oplichter, zei ze tegen haar crew: ,,Nou, nu gaan we helemáál in ganzenpas er naartoe. Kom maar op!”

Het is natuurlijk wel eigen rechter spelen wat de Tros hier doet. Het gaat zelfs zo ver dat ‘Opgelicht’ zélf ‘schijnmisdaden’ pleegt. Allemaal voor de goede zaak, natuurlijk.

Het ‘oplichters-team’ van het programma testte dinsdag ‘hoe goed we van vertrouwen zijn’. Het team belde ergens aan, introduceerde zich als ‘Waterned’ en roofde wat spullen weg in het bijzijn van de bewoners, die hun nepdieven zonder slag of stoot hadden binnen gelaten. Terug in de studio kregen we tips hoe je zoiets kunt voorkomen. Waarmee ‘Opgelicht’ als ‘consumentenveiligheidsmagazine’ een geheel eigen genre vormt.

Vanavond het zwaardere werk in ‘Crime time’ met John van den Heuvel (Tros, 20.30 uur, Nederland 1.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden