De Turkse man haalt zijn bruid nu uit Rusland

Eerst kwamen de ’Natasja’s’ naar Turkije, Oost-Europese prostituees. Inmiddels hebben Turkse mannen ook de Oost-Europese importbruid ontdekt. „Ze is de perfecte vrouw, een goede moeder.”

Om zes uur ’s avonds is het druk voor de deur van de taalschool in Istanbul. Turkse mannen wachten buiten op hun uit Rusland en Oekraïne afkomstige liefjes, die Turks leren. In groepjes lopen de meisjes de trappen af van het oude, historische gebouw. Ze kussen hun mannen en lopen hand in hand met hen weg.

Irfan Karaer (32), die de roodharige Russische Angelina heeft opgehaald van school, gaat met zijn geliefde een hapje eten in een van de eettentjes aan de Istiklalstraat. Ze bestellen pannenkoekjes met fetakaas.

Irfan is trots op zijn mooie Angelina. Hij is ingenieur, werkte drie jaar in Rusland en ontmoette daar zijn vrouw. „Een vriend van me had gezegd dat ik Russische vrouwen niet moest vertrouwen en dat ik nooit zonder een cadeau naar het verjaardagsfeest van een Rus moest gaan. Ik heb het allebei toch gedaan. De jarige Rus zei tegen me dat mijn aanwezigheid het grootste geschenk was. En Angelina vertrouw ik meer dan alle Turkse vrouwen bij elkaar. Het is goed dat vooroordelen vaak niet kloppen”, zegt Irfan, terwijl hij verliefde blikken naar Angelina werpt.

De Turkse man ontdekte de Russische vrouw na de val van de Berlijnse Muur. Turkije werd in die jaren overspoeld door Russinnen die als prostituee werkten in Turkse steden. ’Natasja’ en de Turkse man, met zijn honger naar mooie, blonde vrouwen, hadden elkaar gevonden. Er werden zelfs liedjes gemaakt over Turkse mannen die hun hele vermogen besteedden aan Russische prostituees.

Na deze eerste golf Russinnen ontdekte de Turkse man ook dat er in Rusland volop vrouwen zijn die mooi én huwbaar zijn. Volgens de Russische krant Komsomolskaja Pravda trouwden er de afgelopen tien jaar 200.000 Russinnen met Turken.

Angelina snijdt in haar pannenkoek, neemt een slok van haar cola light en vertelt: „Voordat ik Irfan had leren kennen was ik al op vakantie in Antalya (een Turkse kustplaats, red.) geweest. Ik vond het werkelijk een paradijs. Irfan heb ik gewoon in een café leren kennen in Sint-Petersburg. Hij is lief en zorgzaam en ik ben verliefd op hem geworden. Ik ben gelukkig met hem en leef in een mooi land.” Ze wil haar werk als schoonheidsspecialist graag voortzetten in Istanbul. Op het moment dat ze goed genoeg Turks spreekt, gaat ze op zoek naar een baan.

Maar waarom geen Russische man? „Die hebben vaak een alcoholprobleem. Ik wilde een lieve zorgzame man. Irfan is de man waar ik altijd van heb gedroomd.’’

Gurbuz Osmanoglu, een 36-jarige bedrijfsleider van een supermarkt, gaat binnenkort weer naar Rusland. Deze keer om zijn Russische verloofde naar Istanbul te halen. „Ik ben zes jaar met een Turkse getrouwd geweest en ik had gezworen nooit meer iets te beginnen met een Turkse. Trouwen met een Turkse betekent dat je een slaaf bent, het gaat hen alleen maar om geld. Je moet niet alleen hun slaaf zijn maar ook die van de schoonfamilie. Gelukkig ben ik ervan af. Mijn Russische verloofde heeft me geleerd dat er ook vrouwen zijn die liefde op de eerste plaats zetten”, vertelt Gurbuz.

De bedrijfsleider zit in zijn kamertje in de supermarkt. Nog een uur werken, daarna gaat hij eten om vervolgens achter de computer te kruipen: msn’en met ’zijn’ Maria. Gurbuz: „Mijn ouders zijn erg blij met haar. Mijn moeder heeft een vriendin die een Oekraïense als schoondochter heeft. Die vrouw raakt maar niet uitgepraat over haar schoondochter Svetlana. Ze is zo’n goede vrouw en een perfecte moeder voor de kinderen.”

Hij zet de televisie aan. In het programma dat opstaat, worden vrouwen aan mannen gekoppeld. De mannen die in de ogen van de Turkse vrouwen niet genoeg verdienen, worden een voor een naar huis gestuurd. Het is voor Gurbuz de bevestiging van zijn gelijk. „Zie je wel, zo gaat dat hier. Maar straks zijn er helemaal geen goede Turkse mannen meer over voor deze dames. Alle Turkse mannen die er goed uitzien en beter verdienen trouwen met een buitenlandse vrouw.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden