De tuin van Constantijn Huygens krijgt alsnog een florilegium

In de tijd van Constantijn Huygens gaven tuineigenaren aan kunstenaars de opdracht om de allermooiste planten en bloemen uit de tuin te schilderen of te tekenen. Met zo'n florilegium wilden eigenaren hun bijzondere collectie vastleggen. Huygens deed dat op een heel bijzondere manier, niet in beeld maar in de vorm van een gedicht. Zijn hofdicht Hofwijck, over zijn eigen tuin.

,,Hofwijck is een persoonlijke tuin", vertelt Janelle Moerman, directeur van het Huygensmuseum Hofwijck. ,,Niet voor niets schreef Huygens 'De sleutel van mijn hart is die van deze tuin'. Zijn creatieve geest is voelbaar in deze tuin." De buitenplaats werd in 1640 gesticht door Huygens (1596-1687), dichter, diplomaat en kenner van architectuur. De plattegrond kreeg de vorm van een menselijk lichaam. "Het huis en de tuin zijn aangelegd volgens de bouwprincipes van de Italiaanse renaissance: symmetrisch en met harmonieuze maatverhoudingen", aldus Moerman. "Het huis is het het hoofd, de tuin vormt het lichaam."

Huygensmuseum Hofwijck presenteert nu foto's van bloemen en planten uit de historische tuin en heeft deze gebundeld tot het allereerste 'fotoflorilegium' van Nederland, samengesteld met hulp van Huygenskenner Kees van der Leer en fotografe Nora Lambrechts. "Wij hebben met Florilegium Hofwijck beiden gecombineerd; regels uit het gedicht Hofwijck en afbeeldingen van bloemen en planten uit de tuin", vertelt Boers. "Niet in de vorm van tekeningen of schilderingen zoals dat in de 17de eeuw gebruikelijk was, maar op een eigentijdse manier met foto's."

Behalve aan het boek besteedt het museum in een kleine tentoonstelling ook aandacht aan 17de-eeuwse florilegia en hofdichten.

In het hofdicht Hofwijck dat Huygens in 1652 publiceerde over zijn buitenplaats, onderstreepte hij dat het gaat om een totaalconcept waarin alle onderdelen van belang zijn. Maar een spoorlijn van Den Haag naar Gouda maakte in 1867 een einde aan deze eenheid. Pas zes jaar geleden werd het resterende deel van de tuin in de oude luister hersteld. De tuin telt nu 9000 vaste planten en 30.000 bollen, waarvan het grootste deel bestaat uit historische rassen. "Hofwijck is een hele prettige plek om te zijn, je voelt de geschiedenis", aldus Moerman. "Het is een groene enclave in de drukke Randstad. Zodra je de tuin betreedt overvalt je de rust. Je waant je in de 17de eeuw, bezoekers kunnen net als Huygens destijds wegdromen bij de uitzit aan de Vliet of wandelen langs de prachtige paden, de rijen zilverdennen en de boomgaard met fruitbomen." In de zomer bloeien er in de tuin veel oude rozen. "Huygens was een romanticus, een van zijn liefhebberijen was het maken van parfums waarvoor hij de rozenblaadjes gebruikte."

t/m 30 oktober, Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2a Voorburg. Meer info: tel. 070-3872311 en www.hofwijck.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden