De trouw van Anne Sinclair

Anne Sinclair, de vrouw van de man die inmiddels bekendstaat als DSK, bedankt op haar blog van 23 mei voor de vele steunbetuigingen en vraagt begrip voor het feit dat ze haar blog even stopt. 'Tot spoedig', zegt ze. Bij alle gore details over de seksuele escapades van DSK - al dan niet uit de duimen van journalisten en twitteraars gezogen - waardoor de lezer zich in een hardporno film waant, blijft het beeld van Madame ons voor een raadsel plaatsen.

Ze gelooft haar man onvoorwaardelijk. Ze telt 1 miljoen dollar neer, huurt een appartement (nu in Franklin Street), geeft haar huis van vier miljoen dollar als onderpand, en houdt haar met enkelband uitgeruste echtgenoot gezelschap, terwijl beneden het journaille is verzameld en toeristenbussen stapvoets rijden om de entree te fotograferen. Even een boodschapje doen is er niet bij voor Anne Sinclair.

Het is niet het eerste, maar waarschijnlijk wel het ernstigste akkefietje dat hij haar aandoet. In oude interviews waarin de praktijken van DSK ter sprake kwamen, hield ze zich groot. "Ja, mijn man is een verleider, maar daar ben ik juist trots op. Een politicus moet kunnen verleiden." Ik zou niet zeggen 'verleiden' maar 'overtuigen'. Dat is een nuance anders. DSK is naar verluidt slim en charmant. Hij ziet er - ook moe en ongeschoren - nog aantrekkelijk uit. Sommige oudere mannen verwerven met de jaren een zeker fraai patina dat door macht en geld nog eens wordt opgewreven.

Anne Sinclair is zelf mooi, charmant, rijk en beroemd. Onafhankelijk. Het echtpaar heeft veel gemeen. Dat daarin wortels liggen voor een hechte kameraadschap of een zakelijk partnerschap is evident. Je stapt als bondgenoten door het leven en kan veel van elkaar hebben.

Het is denkbaar dat in sommige relaties de seksuele behoeften niet synchroon lopen en dat de partners afspraken maken over de toelaatbaarheid van een slippertje. Wetend dat macht erotiseert en dat machtige mannen nu eenmaal lijden aan een zeker narcisme, kan de echtgenote het een en ander door de vingers zien, zo lang hij maar niet uit de verbintenis dreigt te stappen. Pas dan is van verraad sprake. En dan geldt William Congreves uitspraak 'Hell has no fury like a woman scorned'. Anne ziet er niet 'scorned' uit.

Ik probeer me te verplaatsen in Anne Sinclair. Ik zie twee mogelijkheden. Ofwel ze ziet haar leven met DSK als een project dat ze samen zijn begonnen en dat ze afmaakt, wat er ook gebeurt. Haar houding, misschien met strakke mond en langdurig zwijgen, is een demonstratie aan haar wederhelft van hoe een mens zich behoort te gedragen.

Het is een straf. De straf van vergiffenis. De straf van de helpende hand. De straf die erin bestaat hem als het zover komt wekelijks in de gevangenis te bezoeken, er stralend uit te zien, vrij te zijn, te leven, een straf die als zout in de wond schrijnt. De wraak van de rechtschapenheid. Die natuurlijk alleen werkt als hij een hart in zijn donder heeft. De andere mogelijkheid werd opgeworpen in een Franse krant die het optekende uit de bewonderende mond van Anne's vrienden. Ze is een 'vraie amoureuse'.

In de Franse romantische ideologie wijst dat op totale dienstbaarheid aan het geliefde object waarvoor geen wederdienst wordt gevraagd. Absolute eenzijdige overgave. Slavin uit vrije wil. De geliefde is god.

Franse mannen hebben natuurlijk graag zo'n vrouw. Machtige mannen denken er zelfs recht op te hebben. Het is een houding die zowel de 'amoureuse' als de geliefde geheel buiten de werkelijkheid plaatst in een wereld waarin de normale wetten en omgangsvormen tussen mensen niet gelden. Er klinkt vertedering door in de kwalificatie. Zij pleit beiden vrij en houdt de Franse opvattingen over de liefde op het hoogste plan. Wishful thinking! Ik schat in, dat Anne Sinclair uit trots deze beproeving uitzit en dat ze zodra de camera's weg zijn DSK laat vallen als een baksteen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden