De Tros is een gratis reisbureau voor BN'ers

Vinden we het niet meer leuk in Nederland? Hilversum overspoelt ons met vluchtprogramma's: 'Hier slapen jullie' (KRO), 'Mooi was die tijd' (NTR), 'Zee, zout & zeilen' (Avro) en 'Op zoek naar geluk' (Tros). Veel van die programma's hebben gemeen dat er helemaal niets gebeurt. 'Zee, zout & zeilen', verslag van een zeiltocht rond de wereld, is zelfs zo arm aan actie dat je schrikt als er een zeeslak voorbij zwemt.

Twee vrienden op een boot. Ze koken een potje ('beetje bloem erdoor, wel zo knapperig') of zien in de verte een haai ('kijk, hij zwaait'). Tussendoor komt rustgevende Wikipedia-info in beeld: 'De Thaise naam voor Thailand is prathet thai, wat vrij land betekend'. Ik was nog net wakker genoeg om de spelfout op te merken. Na 335 dagen is het duo eindelijk in Indonesië. Even op 'drakenjacht' en dan weer snel de boot in op weg naar Maleisië. Hè heerlijk, weer zeventien zeedagen.

In 'Mooi was die tijd' wordt gevlucht naar een ander tijdperk. Een gezin neemt zijn intrek in een jaren-zeventig-huis met glitterbal, diaprojector en kaasfondue. Er wordt wat gehakketakt over emancipatie, waarna de heer des huizes verzucht: "Als je maar niet denkt dat ik ga strijken." Veel zijn we niet opgeschoten sinds de jaren zeventig.

Wat ook niet opschiet, is 'Op zoek naar geluk'. De Tros stuurt bekende Nederlanders naar Bali om met goeroe's met een giro te babbelen, zodat hun chakra's opengaan en zo. (Hilversum denkt nog altijd dat we heel graag willen weten met wat voor malle dingen BN'ers zich onledig houden. Max gaat hierin zelfs zo ver dat ze een programma heeft bedacht rond de belangrijke kwestie wat BN'ers zouden doen als ze niet beroemd waren).

Maar goed, 'Op zoek naar geluk'. Dit keer zien we societyfotograaf Edwin Smulders en zijn vrouw Anouk, een voormalig model. Hij wil meer 'rust in zijn kont' en zij hoopt haar 'onredelijke felheid van zich af te laten spoelen'. Maar eerst worden we verblijd met een bezoek aan een schildpaddencentrum.

De volgende dag zien we een morsig typetje met een stapel speelkaarten "Hoe zal het onze kinderen vergaan?", wil Edwin weten. "Nou", zegt het orakel, "je moet grenzen stellen". Of hij ooit een andere baan krijgt, is Edwins tweede vraag. "Dat is nu niet aan de orde", besluit de goeroe resoluut. Anouk krijgt te horen dat ze op haar 55ste twee minnaars heeft. Het paar is blij met de hulp. "Herkenbaar", roemt Edwin. "Ik merk dat ik al wat rustiger praat", zegt Anouk. Vind je het gek, met twee lovers voor de boeg?

Je smeekt: lieve Tros, stuur die mensen naar een toverkol in het Gooi en laat de camera a.u.b. thuis. Maar ja, de Tros is nou eenmaal dol op avontuur. Het is geen omroep, maar een gratis reisbureau voor BN'ers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden