De troepen moeten naar Macedonië en de baas tortelt in het zwembad

Veel verschillende omslagen bij de buitenlandse weekbladen, en dat het echt zoeken was naar een onderwerp mag blijken uit wat de Duitse Der Spiegel er ten slotte van maakte. 'Rudolf de Veroveraar' kopt het blad op de voorpagina en de 'foto' toont de Duitse sociaal-democratische minister van defensie Rudolf Scharping met zijn geliefde Kristina gravin Pilati von Thassul zu Daxberg-Borggreve stoeiend in het water van het zwembad van een luxueus hotel op Mallorca. Scharping, ooit droog en steil politicus, is nog steeds getrouwd met ene Jutta Krause, maar aan de scheiding wordt gewerkt.

De foto is afkomstig van het Duitse weekblad Bunte, dat vanwege de tamelijk ondraaglijke lichtheid niet in het rijtje te bespreken weekbladen zit. Der Spiegel heeft een illustrator één van de badfoto's uit Bunte laten overtekenen en het spartelende paar met water en al neergezet in een Duitse soldatenhelm. Immers minister van defensie... Binnenin fulmineert het blad dat ,,terwijl de chef tortelt op Mallorca, de troepen naar Macedonië moeten''. Scharping heeft zich belachelijk gemaakt bij zijn collega's, zich de ergernis op de hals gehaald van kanselier Gerhard Schröder en de generaals van de Duitse strijdkrachten, én voor een nieuwe dieptepunt gezorgd in iets waar de Duitsers al een nieuw woord voor hebben, het politainement. Vandaar dat het zo stil was toen de 53-jarige Scharping na de vakantie de kabinetszaal van de Berlijnse kanselarij betrad. Want de minister had zich niet alleen met zijn geliefde laten fotgraferen, zij hadden ook nog een interview gegeven en daarin dingen gezegd die alleen straalverliefde jongeren zeggen. Dat zij nooit meer uit elkander zouden gaan, dat de liefde Rudolf sterker maakte, maar dat de minister natuurlijk niet wilde ,,dat het privé-geluk tot een openbare show zou worden verkitscht''.

En dat, zo meent het weekblad, is nu net wel gebeurd. En Scharping weet wat het zwijgen van zijn collega-ministers betekent. ,,Kritiek'', schrijft Der Spiegel, ,,wordt in de politiek doorgaans zonder woorden geuit''. Het gespartel van Scharping en de gravin is volgens zijn collega's te meer 'vreselijk' daar in Duitsland steeds harder geklaagd wordt dat 'de pers' schaamteloos binnendringt in het privé-leven van politici. Scharping en zijn duif stimuleren dit met hun gedoe. Maar politici hebben boter op het hoofd en Der Spiegel somt even op waarmee verschillende dames en heren politici zich de afgelopen maanden in het 'nieuws' hebben weten te werken. Maar waar eindigt Scharping, die zelf vindt dat er niets aan de hand is. ,,Als dat zo doorgaat, redt hij het niet tot de verkiezingen'', zegt de defensiespecialist van de Groenen. Gravin Kristina schijnt tegen Bunte al hebben gezegd dat zij het niet erg zou vinden als haar Rudolf het kabinet verlaat.

Op de omslag van het Amerikaanse Newsweek prijkt de Italiaanse modekoning Giorgio Armani, die op zijn 67ste denkt aan het uitbreiden van zijn werkterrein tot dat van de cosmetica, schoenen, juwelen en zelfs meubels, zodat het spoedig mogelijk wordt over te gaan tot een totale Armani-stijl. Armani vertelt over een kerstfeest, kort na de Tweede Wereldoorlog, waarbij zijn moeder voor het eerst in lange tijd een kip klaar had gemaakt en de tafel feestelijk had gedekt. Maar volgens de kleine Giorgio stonden er teveel bloemen op tafel en moesten er een paar vanaf. Dat was het begin van Armani's sobere stijl, zijn 'minimalisme'. Samen met Sergio Galeotti bouwde hij een miljardenonderneming op, die hij sinds diens dood in 1985 alleen leidt.

Formule 1-coureur Michael Schumacher siert de omslag van het Amerikaanse Time. Over armoede gesproken. Sinds zijn vierde wereldkampioenschap en zijn 51ste overwinning (de Hongaarse Grand Prix van 19 augustus) is hij volgens het blad op weg de grootste coureur aller tijden te worden. De best betaalde is hij al. Time schat hem op 50 miljoen dollar per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden