analyse

De treinen staan maandag 66 minuten stil in het kader van acties voor een lagere pensioenleeftijd

Een actie van FNV Spoor in 2017. Beeld ANP / DANNY VAN DEN BERG
Een actie van FNV Spoor in 2017.Beeld ANP / DANNY VAN DEN BERG

Forensen opgelet: maandagochtend wordt er gestaakt. Vanaf zes uur ’s ochtends rijden er 66 minuten lang geen treinen. De acties zijn onderdeel van een offensief van de vakbond voor een lagere pensioenleeftijd.

Onder meer treinpersoneel, buschauffeurs, leraren en schoonmakers leggen vandaag 66 minuten het werk neer. Daarna gaan ambulances en brandweerauto’s in een stoet met 66 kilometer per uur naar Den Haag. De leden van vakbonden FNV en CNV willen het kabinet zo duidelijk maken dat de pensioenleeftijd te snel oploopt. Wat zijn hun kansen op succes?

De bonden bepleiten dat iedereen die in de komende vijf jaar 66 wordt, dan kan stoppen met werken. Het is hun inzet voor nieuwe onderhandelingen over een ander pensioenstelsel. De werkgevers gaven een paar weken geleden een boodschap af. Zij vinden dat mensen met een zwaar beroep eerder moeten kunnen stoppen met werken en menen dat het kabinet de kosten daarvan moet betalen.

Zelf plannen maken

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken wil graag een akkoord met vakbonden en werkgevers, maar zei eerder dat hij zelf plannen voor een nieuw pensioenstelsel zou maken, als de eisen van de vakbonden te hoog zijn.

De vakbonden liepen in november weg van de onderhandelingstafel. Kabinet en bonden waren het vrijwel eens over een nieuw stelsel, maar over een aantal aangrenzende thema’s was geen overeenstemming. Die gingen over pensioen voor zzp’ers, de koppeling van de AOW-leeftijd aan de stijging van de levensverwachting en eerder stoppen voor mensen met zware beroepen.

In het compromis van het kabinet hadden de vakbonden geen vertrouwen. Het wantrouwen is gevoed door ervaringen uit het verleden. Eerder, in 2011, kwam de politiek afspraken niet na: de AOW-leeftijd zou in 2020 naar 66 jaar gaan, maar dat gebeurde veel eerder. Van het beloofde vervroegde pensioen voor mensen in zware beroepen werd niks meer vernomen.

De bonden denken betere papieren te hebben na de verkiezingen van deze week. De verwachting is dat het kabinet woensdag de meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. Dan is het kabinet voor nieuwe pensioenafspraken afhankelijk van de linkse oppositie en die is op de hand van de bonden.

De woorden samenwerking en draagvlak nam premier Mark Rutte afgelopen dagen herhaaldelijk in de mond. Dat begon toen hij woensdag de bijstelling van de klimaatplannen aankondigde. Hij hintte op samenwerking met de linkse oppositie en noemde ook de hervorming van het pensioenstelsel. De toekomst van het klimaat en het pensioen zijn twee zaken die Rutte graag snel wil regelen.

Dit jaar een akkoord

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie zei in het afgelopen weekeinde: “Als we dit jaar geen pensioenakkoord hebben, falen wij”.

De druk om opnieuw te praten ligt niet alleen bij Rutte en Koolmees. Ook de vakbonden zullen water bij de wijn moeten doen voor een akkoord. Over hervorming van de pensioenen wordt al jaren gesproken, het wordt steeds vooruit geschoven.

Ondertussen worden pensioenen van ouderen vaak niet aangepast aan de inflatie en stokt de opbouw van pensioenrechten van werknemers. Volgend jaar wordt de situatie waarschijnlijk nog ernstiger: de reserves van een aantal pensioenfondsen zakken door de ondergrens. Dan moeten de uitkeringen omlaag om de buffers op orde te houden.

Minister Koolmees is vandaag op het Malieveld in Den Haag als de stakende FNV- en CNV-leden arriveren. In februari riep hij de bonden op weer te onderhandelen. De tijd dringt.

Lees ook:

FNV: Er komen nog een hele hoop stakingen aan

Het kabinet krijgt na maandag nog meer stakingen op zijn bord als het de AOW-leeftijd niet bevriest, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. ‘We blijven stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.’

Niemand wil een komende pensioenkorting op zijn geweten hebben

De druk op de partijen in het pensioenoverleg om pensioenkorting te voorkomen neemt toe. Maar iedereen ziet de oplossing vooral bij een ander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden