De Treffers walst over IJsselmeervogels heen

SPAKENBURG - De titel in het amateurvoetbal blijft in de zondagtak. Na het 0-0 gelijke spel van vorige week walste De Treffers zaterdag in de verlenging over IJsselmeervogels heen (1-4). Riep de zaterdagkampioen vorige week al een deceptie over zich af door te falen in de afwerking, in de return was er sprake van de ezel en dezelfde steen.

PETER WILSCHUT

IJsselmeervogels heeft lang kans gehad om, na eerder succes in 1976, 1977, 1983 en 1995 voor de vijfde keer de hoogste amateur-eer te grijpen. De feilen van een week eerder bleken echter niet gerepareerd. Was het in Groesbeek vooral Dennis Bos die in kansrijke positie miste, zaterdag had Edwin Hofman zijn populariteit kunnen opkrikken. In zeker drie doelrijpe situaties vertolkte Hofman de hoofdrol. De enige treffer die IJsselmeervogels zaterdag produceerde kwam na ruim een kwartier nu wel op naam van Bos (1-0).

Terecht, omdat IJsselmeervogels De Treffers van meet af aan vastzette. Maar ondanks nog drie reële mogelijkheden bleef de voorsprong minimaal. Wel liepen voor rust De Bruyn, Hopman en Huijgen tegen een gele kaart op. Later voegde ook de vierde verdediger Van den Berg zich bij hen. Waar aan De Treffers-zijde Zuidwijk, trainer Jan Peters en Beers het totaal aantal kaarten op zeven brachten, was het een wonder dat er geen spelers voortijdig afgingen.

Na een kwartier in de tweede helft was het uitvallen aan Vogels-zijde van de geblesseerd geraakte Van der Nooy cruciaal. Vorige week nog De Treffers' plaaggeest, kwam hij nu in het stuk niet voor. De zondagkampioen kwam binnen vijf minuten met de gelijkmaker: verdediger Zuidwijk zette vrijgelaten het hoofd goed tegen een vrije trap van Bruystens (1-1), die later nog twee treffers zou voorbereiden. De Treffers kreeg steeds vastere voet aan de grond, maar bood de thuisclub toch net voor het eind van de reguliere speeltijd een ontsnappingskans. Toen Hofman deze verprutste, mocht extra-tijd de titelstrijd tot een slijtageslag maken.

Zaterdag haalde de bevlogen coachende oud-international Peters daarin al het vuur in zijn ploeg boven. In de eerste minuut van de reprise werd IJsselmeervogels afgetroefd op een element dat het zelf minder sterk beheerst: vleugelspel. Viel de eerste treffer al door een inzet vanaf de achterlijn, bij treffer twee bereikte Nijenhuis het hoofd van Sandy Schreur (2-1). Twee minuten ernabesliste dezelfde speler het duel nagenoeg met een achterwaartse volley, weer op een voorzet van de achterlijn (1-3). IJsselmeervogels miste veerkracht om nog serieus terug te komen, De Treffers maakte het succes compleet uit een counter via Bruystens en Nijenhuis (1-4).

De beste club aller tijden uit het zondagvoetbal won dus verdiend van de beste club aller tijden uit het zaterdagvoetbal en bracht de achterstand van de zondagtak over 30 jaren titelgevecht terug tot 18-12. De Treffers herhaalde het succes van 1991 toen Quick Boys twee maal werd teruggewezen. Met zo'n 1000 leden is De Treffers de grootste en bekendste voetbalclub uit Groesbeek. Maar niet de enige. In het voetbalmaffe dorp met minder dan 20 000 inwoners zijn maar liefst zeven zondagverenigingen actief in KNVB-verband. De Treffers heeft op dit succes overigens nooit gerekend. Eind september had men zich in Groesbeek al neergelegd bij het gegeven 'geen kampioensploeg' te hebben. In een sterke eindfase en door toenemende homogeniteit hebben de successen zich de voorbije weken echter aangeregen. De vertrekkende trainer Jan Peters verklaarde het kloppen van IJsselmeervogels zaterdag uit het hebben van “een meer complete ploeg”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden