De tranen van Maxime op het witte doek: bloedstollend

REDACTIE: TEUN LAGASJURRE PLANTINGA en INGRID WEEL

Na de traumatische verkiezingen van 12 september moeten de neuzen bij het gedecimeerde GroenLinks weer dezelfde kant op. Als medicijn dient het vorige week gepresenteerde rapport 'Terug naar de toekomst'. Natuurlijk, de titel knipoogt naar het gevleugelde partijmantra 'Zin in de toekomst', maar doet vooral denken aan 'Back to the Future', de Hollywoodklassieker die druilerige winterdagen zo fijn kan verlichten. Zou het plot van die film de afgelopen maanden door de hoofden van de commissie-Van Dijk zijn gegaan? Dat Jesse Klaver als Marty McFly in een vliegende Opel Ampera door de tijd reist om nog eens een hartig woordje met Femke Halsema te wisselen?

Vliegdekschip
Film en politiek gaan prima samen. Vraag het aan de voormalige Amerikaanse president George W. Bush, die een Hollywoodregisseur in de arm nam om de belangrijke momenten van zijn presidentschap zo goed mogelijk in beeld te brengen.

Dus werd de Texaan in 2003 per straaljager ingevlogen om op het vliegdekschip USS Abraham Lincoln het einde van de oorlog in Irak af te kondigen. De opperbevelhebber en zijn manschappen, gebroederlijk in victorie, op een volle, kolkende zee - zo moest het van de beeldbuis afspatten. Dat het vliegdekschip in werkelijkheid vlakbij de kustlijn van San Diego lag en het ritje met de straaljager dus wat overdreven was, daar maalde niemand om. Hollywoodtrucjes.

Ook de huidige president van de Verenigde Staten roept maar al te graag de hulp van de filmindustrie in. Voor de bijna twintig minuten durende 'documentaire' waarmee Barack Obama begin vorig jaar het startschot van zijn herverkiezingscampagne gaf, nam tweevoudig Oscarwinnaar Tom Hanks de voice-over voor zijn rekening.

De lijst met films en series die politieke avonturen of avonturen van politici als onderwerp hebben, is lang. Heel lang. Het genre is populair, zeker ook bij politici zelf. Op het Binnenhof val je toch echt buiten de boot als je nog nooit een aflevering van de Deense hitserie 'Borgen' hebt gezien, of niet tenminste één citaat uit 'The West Wing' kent. "Heb je een beste vriend? Is hij slimmer dan jij? Vertrouw je hem je leven toe? Dat is je stafchef", twitterde D66-Kamerlid Wassilla Hachchi (maar dan in het Engels) eerder deze maand toen bekend werd dat Obama op zoek moest naar een nieuwe Chief of Staff.

Statiegeld
Helaas valt de Nederlandse bijdrage aan die lijst met films en series wat tegen. Er is '06/05', de film van wijlen Theo van Gogh over de moord op LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn. We hebben 'De Wouter Tapes', de documentaire die toenmalig PvdA-leider Wouter Bos volgt op weg naar de verkiezingen van 2007 - vorig jaar nog eens overgedaan door SP-voorman Emile Roemer. Maar verder? We zien vast wat over het hoofd, maar de spoeling is tamelijk dun.

Dat heeft vast iets met afzetmarkt en veronderstelde sappigheid te maken. De Cuba-crisis of het einde van de slavernij trekt waarschijnlijk wat vollere zalen dan een drie uur durende thriller over het verdwijnen van de statiegeldfles. Toch, als de Denen het kunnen, dan moet hier ook wel wat mogelijk zijn. De Pleinredactie heeft alvast een paar voorstellen. Voor uitgewerkte scenario's kunnen geïnteresseerde investeerders via de bekende kanalen contact opnemen.

Ideeën genoeg, maar het duurt nog wel even voordat die films op het witte doek zijn te bewonderen. Liefhebbers zullen zich daar niet druk om maken, wetende dat ze nog een flinke tijd vooruit kunnen met een hier nog niet genoemde Nederlandse klassieker uit 2010, de dvd-registratie van het CDA-congres in Arnhem. Over een 'film' gesproken die je opnieuw, opnieuw en opnieuw kan kijken. Alles zit erin. Lachen om het wat onhandige stemsysteem, ontroering bij het saluut van Camiel Eurlings en de tranen van Maxime Verhagen, en - ook al weet je hoe het af gaat lopen - toch altijd weer spanning bij de uiteindelijke stemming: gaan de christen-democraten wel of niet met de PVV in zee. Laat die donkere, druilerige winterdagen nog maar even duren.

Binnenhofhorror
1. Revenge of the Nerds - De Rode Ingenieurs (Samsom, Dijsselbloem, Depla)

2. The Italian Job - Fyra en de Horrorwinter

3. The Green Mile - Tofik gaat voor Goud

4. Top Gun - De Strijd om de JSF

5. No Country for Old Men - Henk Krol en de Pensionados

6. The English Patient - De Crisis, de Speech & het Referendum

7. Traffic - Op naar de 130

8. Fight Club - Het Kabinet-Van Agt II

9. There Will Be Blood - Een trainingsmissie in Kunduz

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden