De trainer die wist dat hij niet alles kon en wist

HENK HOIJTINK

Wie ik de komende maand zal missen, of in elk geval tot 22 juni, als de lange eerste ronde van het EK wordt afgesloten? Over Oranje kunnen we blijven weeklagen, maar ik zal vooral Morten Olsen missen.

In november speelde Denemarken, met Olsen als bondscoach, in de play-offs tegen Zweden. De goegemeente was voor Zweden, of nee: voor spits Zlatan Ibrahimovic. Hij is al 34 jaar. In zijn laatste dagen zou hij nog één keer op een groot toernooi moeten spelen. De gedachte dat het EK voor de 66-jarige Olsen, al sinds 2000 trouw in Deense dienst, ook een waardig en eigenlijk wel passender slot zou zijn, werd niet breed gedeeld.

Ik heb nooit veel gehad met Ibrahimovic, de gecultiveerde straatvechter. Ooit zei Johan Cruijff dat hij een slechte techniek heeft voor een goede voetballer en een goede techniek voor een slechte. Daar is hard om gelachen, maar hierin ben ik het altijd met Cruijff eens gebleven.

Dan Morten Olsen. Zoals hij in de jaren tachtig als statige libero van Anderlecht en de Deense nationale ploeg het veld kon oversteken. Zoals hij eind vorige eeuw terugtrad als ontslagen trainer van Ajax, met een door hemzelf belegde persconferentie in de Arena. Hij had moeten kiezen, zei hij, tussen de pest en de cholera. Het voert te ver om dat hier, in dit kleine hoekje, uit te leggen. Dát hij het zei, en dat hij het zó zei, een voetbaltrainer, moet genoeg zeggen.

Marco van Basten, met zijn gevoel voor verstild decorum, had het een goed idee gevonden, als Olsen hem in 2008 als bondscoach van Oranje had opgevolgd. Wie weet, hij is honkvast en loyaal, had hij er dan nu nog gezeten, en wie weet, hij is een vasthoudende vakman, hadden we ons nu met hem voor het EK opgemaakt.

Maar niet iedereen vond Van Bastens idee zo goed, Olsen bleef waar hij was en in november 2015 zat hij voor het laatst op de Deense bank, in de verloren play-off tegen Ibrahimovic.

Morten Olsen is nu niet meer dan een voorspellende kenner in de EK-special van Voetbal International. Op de vraag wie de kwartfinale halen, sommen alle andere kenners met proefbare stelligheid acht landen op. Olsen houdt het bij vier. De andere vier worden bepaald door geluk en de vorm van de dag, heeft hij de redacteur laten weten.

Ik interviewde hem in 2002, voor het WK toen. "Ik ben trainers tegengekomen die denken alles te kunnen en te weten", zei hij. "Dat bestaat niet. Ik kan niet alles, ik ben niet goed met iedereen. Wie iets anders over zichzelf beweert, analyseert zichzelf niet goed."

Zlatan Ibrahimovic presenteerde deze week in een duur hotel in Parijs zijn kledinglijn. Hoe het voelt om God te zijn, werd hem gevraagd. "Best goed", zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden