CommentaarDubbele functies

De tragiek van nieuwe politieke partijen

null Beeld

Het leek de afgelopen weken klein bier. Opnieuw blijken persoonlijke tegenstellingen en incidenten de reden dat politici in een nog jonge partij niet langer door één deur kunnen. De ene heeft een buitenechtelijke relatie en de ander vindt dat hij daarmee een stok heeft gekregen om de hond te slaan.

In feite is er binnen Denk, de partij van de twee afvallige PvdA-Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, niet veel meer aan de hand.

Net zoals er in 50Plus niet veel aan de hand is. Toch willen provinciale bestuurders af van de partijvoorzitter Geert Dales. Of hij nu daadwerkelijk ambitie heeft om op de lijst te staan voor de volgende Kamerverkiezingen is onduidelijk, maar het gerucht alleen al is reden om hem pootje te willen lichten.

Het zijn maar incidenten, maar als het gaat om jonge, nieuwe partijen is er meer aan de hand. Hoe die partijen ook ontstaan - omdat het beleid bepaalde groepen zou schaden, zoals in het geval van 50Plus, of na een afscheiding van een bestaande partij, zoals bij Denk - zij krijgen uiteindelijk mensen in de Tweede Kamer. Daarmee is het enige relevante antwoord geleverd op de vraag of zo’n partij bestaansrecht heeft. Kiezers verwachten iets van de nieuwe partij. Ouderen voelen zich aangesproken door de roep om meer aandacht voor die leeftijdgroep door 50Plus. Nieuwe Nederlanders menen dat zij door Denk een betere en luidere stem krijgen op het nationale, politieke toneel.

Dure plicht

Dit gegeven zou voor nieuwe partijen een dure plicht moeten betekenen iets te doen met die stem. Dat betekent in de allereerste plaats dat persoonlijke tegenstellingen, verschillende karakters of welke a-politieke omstandigheden dan ook geen rol mogen spelen.

De conclusie, dat dergelijke persoonlijke tegenstellingen nu eenmaal horen bij nieuwe partijen en dat werkende weg zich dat wel zal oplossen, is te gemakkelijk. In de tussentijd worden immers verwachtingen van kiezers beschaamd en komt die nieuwe partij niet toe aan wat ze beloofd heeft te doen.

Een belangrijke reden dat het zo vaak misgaat bij jonge partijen is wellicht de opeenstapeling van functies bij een beperkt aantal personen. Het is bijna niet te voorkomen dat initiatiefnemers om tot een nieuwe partij te komen vervolgens ook partijvoorzitter worden en tegelijkertijd Kamerlid, zoals in het geval van Selçuk Öztürk bij Denk. Het is een teken aan de wand dat de nieuwe fractievoorzitter Farid Azarkan de crisis binnen Denk wil bezweren met een nieuw partijbestuur.

In geen enkele politieke situatie is het gezond dat één persoon meerdere functies vervult. Een nieuwe politieke partij zou er goed aan doen dat in de oren te knopen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden