De tragedie van Whitney

Rapper Bobby Brown zit vol sterke verhalen. Zou zijn verhaal over Whitney Houston wél kloppen?

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Vooropgesteld: rapper Bobby Brown is niet bepaald de betrouwbaarste persoon op aarde. Hij is meermalen gearresteerd en veroordeeld wegens alcohol- en drugsgebruik, heeft losse handjes, probeert aandacht te trekken met sterke verhalen en bovenal geldt hij als de man die, in de rol van echtgenoot, Whitney Houston aan de drugs en in de vernieling heeft geholpen. Dus als hij met een onthulling komt over de in 2012 overleden zangeres, nota bene ter promotie van zijn kersverse memoires 'Every Little Step', dan is enige scepsis op zijn plaats.

Bobby is echter niet de eerste die beweert dat Whitney een relatie had met een vrouw - die geruchten doen al sinds eind jaren tachtig de ronde. Bovendien zegt Bobby het niet uit boosaardigheid; hij is juist verontwaardigd dat Whitney van haar familie, haar streng gelovige moeder Cissy voorop, niet samen mocht zijn met haar grote liefde, Robyn Crawford. Volgens Bobby zou zijn ex-vrouw nog leven als haar relatie destijds geaccepteerd was.

Whitney was biseksueel, onthulde Bobby in een tv-interview. "We waren veertien jaar getrouwd en dan praat je over dit soort persoonlijke zaken." Robyn was haar jeugdvriendin. Toen Whitney doorbrak als zangeres, werd Robyn haar steun en toeverlaat, haar persoonlijke assistent. Ze reisden samen de wereld over. Volgens de Britse homorechten-activist Peter Thatchell, die het tweetal in 1991 in Londen ontmoette, waren ze onafscheidelijk en overduidelijk verliefd. Toch trouwde Whitney een jaar later met Bobby Brown, die toen al een slechte reputatie had. De onkreukbare Whitney raakte aan de drugs en haar carrière ging aan diggelen. Bobby kreeg de schuld, maar zegt nu: Whitney greep zelf naar de verdovende middelen. Ze was doodongelukkig, omdat ze Robyn miste.

Robyn kreeg een relatie met een andere vrouw, samen adopteerden ze een tweeling. Ze heeft nooit iets verteld over haar band met Whitney. Pas toen de zangeres stierf - ze had drugs gebruikt en was verdronken in bad - schreef Robyn een liefdevolle in memoriam, waarin ze in het midden liet of hun relatie meer was geweest dan een vriendschap.

Whitney's moeder Cissy gaf een jaar later een interview aan Oprah Winfrey. Ze vertelde dat ze niet wist of haar dochter en Robyn, aan wie ze een hekel had, een relatie hadden gehad. Maar ze zou dat zeker nooit geaccepteerd hebben, zei ze beslist. Waarop Oprah verbaasd haar wenkbrauwen fronste.

Het verhaal van Bobby Brown klinkt al met al dus niet zo ongeloofwaardig. Extra wrang wordt het als je bedenkt dat het na Whitney's dood ook snel bergafwaarts ging met hun dochter, Bobbi Kristina. Zij overleed vorig jaar, ze was pas 22. Net als haar moeder werd ze buiten bewustzijn aangetroffen in bad, nadat ze drugs had gebruikt. Daarna werd ze nog maanden in een kunstmatig coma gehouden. De precieze doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld, bleek begin dit jaar.

Bobby Brown had het in het tv-interview ook over zijn dochter. Hij is geen goede vader geweest, hij heeft haar verwaarloosd, maar vlak voor haar dood hadden ze elkaar weer in de armen gesloten. Bobbi Kristina zou weer bij hem komen wonen, maar ze overleed twee dagen eerder. "Ik zou er alles aan doen om die twee dagen terug te krijgen", zei de rapper, in tranen.

Overigens is Bobby Brown ervan overtuigd dat zowel Whitney als zijn dochter zijn vermoord door Nick Gordon, een huisvriend die een relatie kreeg met Bobbi Kristina. Maar zoals gezegd: in veel gevallen moet je uitspraken van Bobby met een korreltje zout te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden