null Beeld
Beeld

CommentaarKerken

De traditionele Nederlandse christenen kunnen leren van migrantenkerken

Het zijn twee tegengestelde ontwikkelingen: het traditionele Nederlandse christendom bevindt zich in een gestaag proces van ontkerkelijking, terwijl het nieuwe migrantenchristendom in Nederland aan een opmars bezig is. Het Nederlandse christendom verandert daardoor van kleur. Maar omdat dat groeiende migrantenchristendom sterk versnipperd is – meestal langs etnische lijnen en lokaal georganiseerd, terwijl amper sprake is van landelijke instituties zoals in het traditionele Nederlandse kerklandschap – valt de groei van dat migrantenchristendom maar weinigen op. Terwijl het beeld van krimpend christendom een zeer vertrouwd beeld is.

Uit cijfers die Trouw opvroeg, bleek dat de vergrijzing van de Nederlandse kerken in de komende jaren voor een nieuw probleem gaat zorgen. Van de dik 1500 gemeentepredikanten van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat de komende tien jaar bijna de helft met pensioen. Dat is een daling die veel sneller gaat dan de krimp van het aantal kerkleden. Terwijl predikanten erg belangrijk zijn voor het functioneren van een kerkelijke gemeente. Er worden weliswaar nog steeds jonge predikanten opgeleid, maar hun aantal is te klein om de uitstroom van pensionerende predikanten op te vangen. Bovendien: het predikantenwerk is zwaar, burn-outs liggen op de loer en veel jonge predikanten hebben geen trek om aan het werk te gaan in het noorden en oosten van het land, terwijl juist daar de vraag naar predikanten groot is. Er zijn nu al meer dan driehonderd PKN-gemeenten zonder predikant, en met het nog veel grotere predikantentekort dat aanstaande lijkt, kan rustig gesproken worden van een ernstige bedreiging van het kerkelijk leven op veel plaatsen in het land. Het zou goed zijn als de landelijke kerkleiding het aanstaande predikantentekort veel hoger op agenda zet.

Oude en nieuwe christendom

Daarbij dringt de vraag zich op: kunnen de traditionele kerken iets leren van de vitaliteit van de talloze groepen aan migrantenchristenen in ons land? Van samenwerking tussen dat oude en nieuwe christendom is nog niet veel sprake. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, en bovendien geldt voor veel groepen migranten-christenen dat ze conservatiever zijn dan gemeenten uit de traditionele kerken. Maar toch: het zou goed zijn als er meer verbinding tussen dat oude en nieuwe christendom ontstaat. Daarom is het erg goed nieuws dat de nieuwe Theoloog des Vaderlands uit de hoek van de migrantenchristenen komt. Samuel Lee is pastor van een migrantenkerk in de Bijlmer. In zijn eerste toespraak als Theoloog des Vaderlands presenteerde hij zichzelf als een bruggenbouwer. Dat is een handreiking die de traditionele kerken niet kunnen weigeren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden