De Tour komt weer een beetje tot leven

GRENOBLE - 'Le Tour est mort, Vive le Tour'. Een spandoek op het parcours van de zaterdagetappe gaf op treffende wijze de gevoelens weer in de draaikolk, waarin Frankrijk wanhopig lijkt rond te tollen. De Tour de France is dood, leve de Tour. Zaterdag oogden de nationale kranten een en al somberheid. 'De Tour in gevaar', meldde L'Equipe in hetzelfde type chocoladeletter, waarmee twee weken geleden nog de wereldtitel van het Franse nationale voetbalelftal werd bejubeld.

JOHAN WOLDENDORP

De kwaliteitskrant Le Monde vindt dat de bedorven, 85e editie van de Ronde van Frankrijk onmiddellijk moet stoppen. “De Tour de France van 1998 is voorbij. Eerlijk gezegd, is hij nooit begonnen,” meent de commentator. De zondagskranten 'herpakten' het leven gisteren. 'Tour: stilte, ze zijn aan het rijden!' kopt Le Journal du Dimanche. Het aan de Tour-organisatie gelieerde L'Equipe meldt zijn lezers dat het heel heet gaat worden. De openingskop slaat echter op de Grote Prijs van Oostenrijk (Formule 1) en niet op haar bestaansrecht gedurende de maand juli. “De Tour heeft weer een klein beetje haar waardigheid gevonden”, schrijft de sportkrant op een minder prominente plek.

De schijn bedriegt. Het justitiële apparaat functioneert nu eenmaal niet in het weekeinde. Nadat Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc het vrijdag nog niet aandurfde TVM uit te sluiten, wist de ploeg dat ze in ieder geval tot dinsdag in koers zal blijven. Vandaag worden ploegleider Cees Priem en arts Andrei Mikhailov van de gevangenis in Foix overgebracht naar Reims. In dat arrondissement werd op 9 maart de vrachtauto aangehouden, waarin zich een pakket met 104 Epo-monsters bevond. Het onderzoek concentreert zich in eerste instantie op die zaak, waarvan Leblanc tot op heden heeft geroepen dat die niets met de Tour van doen heeft. Betreft het een incident en moet TVM op grond van de vondst van doses cortico-steroïden, cafeïne en maskeringsmiddelen, donderdag in het hotel in Pamiers, de wedstrijd verlaten, dan zal de onrust in het peloton drastisch toenemen. Dan moet worden gevreesd dat zondag slechts de reclamekaravaan over de Champs-Elysées in Parijs rijdt.

Deze inval en het gegeven dat een Frans tv-station donderdag bij het hotel van Asics lege ampullen waarin cortisonen zaten, uit een vuilniszak viste, hebben ploegleiders argwanend gemaakt. Assistent-ploegleider Pevenage van Telekom legitimeert er zijn schimmige, nachtelijke verblijf bij een vuilcontainer door, zoals ook directeur-sportief Theo de Rooy (Rabo) van een heel onzekere toestand rept. “Ik weet niet eens meer of ik nog een cafeïne-pil in de auto mag vervoeren. In de tas van de arts zitten middelen die op de dopinglijst staan, maar die we nodig hebben om onze mensen op de been te houden. En dan praat ik over het personeel dat tropendagen maakt. Je bent stilaan geneigd een mannetje bij de vuilnisbakken te zetten. Je weet nooit wat een kwaadwillende er voor troep instopt om je verdacht te maken.”

Armin Meier vindt dat de ploegleiders de vermoorde onschuld spelen. De Zwitserse Festina-renner was een van de acht (op de hardnekkig ontkennende Richard Virenque na) die tegenover de politie van Lyon bekende stelselmatig Epo te gebruiken. Hij deed dat al toen hij (in 1997) voor het Italiaanse Batik fietste. Alleen gebeurde het in zijn nieuwe ploeg gestructureerder, onder zogenaamd medisch toezicht (van arts Rijckaert), en in zijn optiek op meer verantwoorde wijze. In de Giro en de verdere aanloop naar de Tour moesten de Festina's iedere drie dagen al de synthetische bloeddoping injecteren. Meier doet voorkomen dat meer dan de helft van het Tour-peloton doelbewust deze groeihormoon gebruikt. In de Zwitserse krant Sonntagszeitung zegt hij dat de UCI dan meer dan honderd coureurs moet schorsen. “Het zal me niet verbazen als er een lawine van dopinggevallen ontstaat.”

In andere Zwitserse kranten bezweert Alex Zülle dat het zijn eigen beslissing is Epo te gebruiken. De 'halve' Nederlander vindt dat hij in de gevangenis van Lyon als een beest is behandeld. Wat begon als een onschuldig 'welkomstpraatje' onder het genot van een kopje koffie in de kantine, werd algauw een keihard verhoor, waarin Zülle meteen de stoppen liet doorslaan. “Ik was tot op het bot kapot. Ik wilde dat ik nooit met wielrennen was begonnen. Iedereen in de ploeg wist wat er aan de hand was. Ik heb alles toegeven, ik wilde naar huis.”

Huilend verontschuldigde Zülle zich vervolgens tegenover zijn fans. De bekentenis van de Zwitser was voor zijn manager Marc Biver aanleiding forse kritiek op Virenque te ventileren. “Het is een schande dat die niet heeft bekend, terwijl hij net als ieder ander uit die ploeg van alles afwist.”

Het peloton doet vooralsnog alsof zijn neus bloedt. De vergadering die ploegleiders en renners zaterdagochtend voor de start in Frontignan met Daniel Baal, preses van de Franse wielerbond en vice-voorzitter van de UCI, belegden, had achteraf vooral als doel de pers de mantel uit te vegen. Het creëren van een gezamenlijke vijand is ook de gemakkelijkste optie om de gelederen te sluiten. “Jullie persmensen schrijven nog steeds negatief over de wielersport”, lucht Hendrik Redant, de stand-in voor Priem, zijn hart. “Het houdt maar niet op, het blijft doormodderen. Het is meer paparazzi-gedoe geworden dan journalistiek. Baal heeft ons gezegd dat de Tour niet een synoniem is voor doping.” Ten bewijze daarvan zegt Redant dat hij door zijn collega's niet met scheve ogen wordt aangekeken. “Er is nog niemand naar mij toegekomen om te zeggen dat ik een klootzak ben.”

Rabo en Polti ontbraken omdat de fax hen niet had bereikt. US Postal stuurde bewust zijn kat. “Een dialoog over de problemen waarmee we worden geconfronteerd, is nu even zinloos als iemand met een gebroken been te leren skiën”, stelt ploegleider Johnny Weltz.

Voor Leblanc stond pragmatisch handelen evenzeer voorop. Hij moest zijn Tour redden. Als renner haalde hij twee keer Parijs - in 1968 als 58e, twee jaar later als 83e -, als organisator kan hij het zich niet veroorloven het monument door een rennersstaking (die vrijdag in een werkonderbreking werd omgezet) te laten exploderen. Le Monde vindt dat de Tour onmiddellijk dient te worden afgeblazen, omdat alle verantwoordelijken nu niet langer meer om de waarheid heen kunnen blijven draaien. De studeerkamerkrant spreekt kennelijk niet de stem des volks. De drukte bij de start en langs het parcours voor twee ritten was dit weekeinde enorm. De inzittenden van de reclamewagens van Festina worden toegejuicht alsof ze Virenque zijn. De massale toeloop strookt overigens weer niet met de enquête die de sensatiekrant France Soir onder haar lezers hield. Veertig procent vindt dat de Tour moet stoppen.

Verreweg de hoogste col die Leblanc deze week moet beklimmen, ligt op het parcours dat na de Alpen wordt afgelegd; donderdag wanneer de renners naar Neuchâtel gaan. Jean-Claude Schwarz, de directeur van Festina Zwitserland, oordeelt met Le Monde dat de Tour moet worden afgelast. “Het spektakel is ontaard in een grote leugen zonder sportieve rechtvaardiging.” Hij heeft de grootschalige promotionele acties in La Chaux-de-Fonds (de startplaats van vrijdag) afgeblazen. In Neuchâtel vrezen de organisatoren een financieel echec. Enkele sponsors hebben zich teruggetrokken. Een winkelier die zijn zaak al had versierd met injectienaalden, meldde in een plaatselijke krant dat hij voor een passender decoratie zal zorgen. Hoewel, passender?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden