De Tour is niet te beveiligen

EDO STURM

Wat kun je als Tour de France meer doen dan een minuut stilte in acht nemen voor de slachtoffers van de gruweldaad in Nice? Er werd gisteren 'gewoon' een etappe afgewerkt. Tourbaas Christian Prudhomme overwoog de rit te annuleren maar kwam daar na overleg met de politie en regeringsvertegenwoordigers van terug. "Wij buigen niet voor dergelijke lieden."

De sfeer was donderdag nog uitgelaten vanwege de wandeling van Chris Froome op de Mont Ventoux, maar sloeg gisteren radicaal om. Renners en fans vonden het lastig hun aandacht te houden bij de tijdrit in de Ardèche.

Agenten van de nationale politie, gendarmes en beveiligers leken juist op scherp te staan en hadden aandacht voor iedereen die uit de toon viel, zoals een amok makende fotograaf die binnen vier tellen omsingeld werd door zes gendarmes. Bij de finish in La Caverne Du Pont-d'Arc overtrof het aantal blauwe uniformen het aantal fans. Tijdens het 37,5 kilometer lange parcours van de tijdrit stonden slechts op kruisingen wat agenten.

Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om te begrijpen dat een sportevenement met de omvang van de Tour de France niet te beveiligen is. Een parcours van 38 kilometer niet, laat staan een etappe van 200 kilometer. Dat is precies het dilemma waarvoor de Fransen staan: wijken voor terroristen of hopen dat de Tour buiten hun schootsveld valt.

Over de veiligheidsmaatregelen bij de Tour de France doet de woordvoerder van de gendarmerie geen mededelingen. Wel is het aantal agenten zichtbaar versterkt. Net als hun bewapening. Tussen de 'gewone' agenten lopen dit jaar voor het eerst gendarmes met machinegeweren. Prudhomme liet verder doorschemeren dat de veiligheidsdiensten aanwezig zijn. Hij had overleg met een antiterreur-eenheid GIGN.

Of dit het gevoel van onveiligheid wegneemt, is de vraag. De drommen mensen in de Tour zijn zowel een doelwit als een risicofactor. De Nederlandse renner Dylan Groenewegen bekende dat hij al dagenlang ongemakkelijk op zijn fiets zit vanwege opdringerige massa's langs de weg. Zijn collega Ramon Sinkeldam zou de slotetappe in Parijs volgende week zondag het liefst overslaan. "Dan zijn er massa's mensen op de been."

De Tour is altijd gespaard gebleven voor serieuze incidenten. Vorig jaar schoot de politie in Parijs op een auto die door een afzetting reed. Renner Oscar Freire werd in 2009 met een luchtbuks beschoten. In diezelfde Tour reed in Colmar een auto op het publiek in.

De onveiligheid die nu wordt ervaren, is niet op feiten gestoeld maar wordt wel als reëel gevoeld. Daar wacht de Tour een uitdaging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden