'De Tour is niet kapot te krijgen'

Val 'peetvader van het peloton' raakt Ronde van Frankrijk niet, denkt Armstrong-achtervolger Mandard

Van de Armstrong-mythe is niets over nu hij ook zijn zeven Tour-zeges kwijt is. De Tour zelf loopt geen gevaar, zo is de verwachting.

De Tour de France maakte eerder dopingaffaires mee die het instituut op zijn grondvesten deden trillen. Bijvoorbeeld de rampeditie 1998 toen epo met de Festina-ploeg voor het eerst van zich deed spreken. En altijd stond het publiek een jaar later gewoon weer juichend en klappend aan de kant.

Zo zal het ook nu weer gaan, zelfs na de val van de grootste valsspeler aller tijden, of de peetvader van het peloton, zoals Franse media Armstrong noemen. Dat is tenminste de verwachting van Stéphane Mandard, wielerverslaggever van de krant Le Monde die de Texaan jaren heeft achtervolgd, onder andere met onthullingen van oud-ploeggenoten. "Iedereen die staat te kijken weet dat er doping wordt gebruikt. Als wedstrijd is de Tour nauwelijks nog geloofwaardig", zegt Mandard. "Er zijn ook geen echte sterren meer die veel enthousiasme bij de Fransen losmaken. Alleen met Thomas Voeckler zie je dat nog."

Maar dat neemt allemaal niet weg dat de Tour 'niet kapot te krijgen' is, constateert hij. Een onmisbaar evenement, een julimaand zonder Tour is als Parijs zonder Eiffeltoren. "De Tour trekt door uitgestorven gebieden, in een periode waarin alles op zijn gat ligt. Het is een ideaal uitje voor met de kinderen, vooral ook door de reclamekaravaan met alle gadgets die er aan vooraf gaat. Anderen vinden het heerlijk om op tv naar het landschap te kijken en willen dat voor geen goud missen."

Mandard denkt dan ook niet dat veel sponsors het voorbeeld van Rabobank zullen volgen en zich terugtrekken. Tot nu toe wijst niets op een domino-effect, maar veel bedrijven tonen zich wel bezorgd. "We houden in de gaten wat er de komende weken gaat gebeuren" zo laat bijvoorbeeld Europcar weten. De Belgische Lotto, present sinds 1985 in het peleton, zegt de stap van Rabobank te begrijpen, maar geeft de voorkeur aan 'een andere benadering om de sport clean' te krijgen.

"Dat is ook precies wat je nu moet zeggen", vindt Gilles Dumas van Sportlabgroup, een bedrijf dat sponsors adviseert. "Bij de beslissing van Rabobank hebben emoties waarschijnlijk een grote rol gespeeld. Maar de wielersport krijgt nu een kans om schoon schip te maken. Die kans mag ze niet missen."

Volgens Dumas maakt het publiek onderscheid tussen liegende, hypocriete wielrenners en sponsors, ziet het de laatsten meer als slachtoffers dan als medeplichtigen. "Als maar duidelijk is dat de sponsor een eind wil maken aan dopingpraktijken. Dat moet voortdurend de boodschap zijn."

Travis Tygart van de Amerikaanse anti-doping waakhond Usada, die Armstrong ten val bracht, verdient de 'Nobelprijs voor de sport' denkt Dumas. "Zonder het te weten heeft Tygart ook de sponsoring verdedigt. Want het gaat niet alleen om zichtbaarheid. Sport moet, om commerciële waarde te hebben, het kind in ons wakker maken en een speelplein blijven. Dat is heel moeilijk. Het plein heeft hoofdmeesters als Tygart nodig om te voorkomen dat kinderen zich als volwassenen gaan gedragen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden