De topvier steekt er met kop en schouders bovenuit

De Duurzame 100 van Trouw is flink overhoop gehaald. Er is een nieuwe koploper: de 37-jarige Europarlementariër Bas Eickhout (interview pagina 6). De afgelopen drie jaar stond Marjan Minnesma, directeur van actie-organisatie Urgenda, standvastig op 1. Zij nam de uitnodiging aan om dit jaar in de jury te gaan zitten. Minnesma maakte daarmee de weg vrij voor de nieuwe nummer 1.

De dertien juryleden hebben in de afgelopen maanden uit 421 kandidaten de Duurzame 100 van 2014 geselecteerd. Vrij algemeen werd verwacht dat de CEO van Unilever, Paul Polman, sinds 2011 vast op plek 2 in de Duurzame 100, de toppositie van Minnesma zou overnemen. Maar de jury koos voor Eickhout en zette duurzaam ondernemer Maurits Groen op een prominente tweede plaats (interview pagina 34).

Paul Polman, die net als Bas Eickhout hoog scoorde op daadkracht, zakte naar de vierde plek, na Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hajer wordt door de jury gewaardeerd om zijn brede visie en deskundigheid.

In de top-10 staan vijf nieuwe namen. Opvallende en meteen hoogste nieuwkomer - van niets op nummer 5 - is ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde, bedenker van het lichtgevende fietspad in Nuenen. Daan Roosegaarde scoorde bij de jury het hoogst op het criterium innovatie. (interview pagina 14).

Bij de beoordeling door de jury zit er een fors verschil tussen de topgroep van vier (Eickhout, Groen, Hajer en Polman) en de rest van de ranglijst. De vier steken er letterlijk met kop en schouders bovenuit.

Nieuwkomers: Faiza en Boyan

Twee jonge duurzame mensen die in 2014 in het nieuws kwamen, zijn door de jury vrij hoog in de Duurzame 100 geplaatst: de 27-jarige Faiza Oulahsen, die vorig najaar met 29 andere actievoerders van Greenpeace in een Russische cel werd gegooid na het beklimmen van een boorplatform in de Barentszzee. Oulahsen staat op 30 in de Duurzame 100 van 2014. (interview pagina 30)

De tweede jonge nieuwkomer is Boyan Slat, 20 jaar en ex-student aan de TU Delft, de uitvinder die twee miljoen dollar inzamelde voor een experiment om de oceanen van drijvende massa's plastic te ontdoen. Slat staat op 16 en wordt door de jury gewaardeerd om zijn innovatieve vermogen. "Begin 2013 besloot ik mijn studie en mijn sociale leven in Delft te pauzeren, om mij te richten op het bewijzen van de haalbaarheid van mijn idee. Dat was lastig, 300 euro zakgeld vormde het budget, en slechts enkele mensen deelden mijn visie. Dat veranderde na enkele maanden, toen het concept plotseling viraal ging, en duizenden mensen ineens hun hulp aanboden." (interview pagina 10)

Wie zijn uit de lijst verdwenen?

Op de zesde ranglijst staan 37 nieuwe namen. Dat betekent dat er ook 37 zijn verdwenen, onder wie Wiebe Draijer, nu bestuursvoorzitter Rabobank, vorig jaar nog SER-voorzitter en trekker van het veelbesproken Energieakkoord. Astronaut Wubbo Ockels is na vijf jaar uit de lijst, hij overleed op 18 mei. Maar als je aan personen op de Duurzame 100 vraagt wie er volgens hen dit jaar op nummer 1 zou moeten staan, dan wordt zijn naam nog geregeld genoemd.

Ook verdwenen: Ron Wit, tot vorig jaar klimaat- en energiespecialist bij Natuur en Milieu, nu directeur public affairs bij energiebedrijf Eneco. Verder hebben veel 'oude rotten' in het groene veld ruimte gemaakt voor jongeren, zoals Pieter Winsemius, Wouter van Dieren.

Maar één van hen doet het nog steeds opmerkelijk goed: oud Rabo-topman Herman Wijffels. Hij was in 2009 en 2010 koploper en vorig jaar stond hij op 19. Dit jaar eindigt hij nog altijd prominent op 23.

"Mijn hoop is dat steeds meer mensen in de Duurzame 100 mij voorbijstreven. Dat zou betekenen dat de duurzaamheidsbeweging aan kracht wint, want mijn eigen activiteiten nemen nog niet echt af", aldus Wijffels, die op zijn 72ste nog steeds volle werkwerken draait. Vrijwel al zijn activiteiten staan in het teken van het bevorderen van een duurzame economie en samenleving.

Politici scoren hoog, hoewel niet alle juryleden van mening zijn dat we het wat duurzaam beleid betreft van de Nederlandse politiek moeten hebben. De complete Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren staat hoog in de Duurzame 100: Marianne Thieme op 11 en Esther Ouwehand op 15. De hoogst genoteerde politicus na Eickhout is Stientje van Veldhoven (Tweede Kamer, D66) die op 8 eindigde. Na twee jaar afwezigheid is ook Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) terug - op 39.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden