De topper van Jan Mayen

Een 'midjanuariwintertje' met op de 17de minima tot lokaal onder -10° leidde een jaar geleden tot commotie. Doordat tijdens de winterse fase dooiweer in het vooruitzicht werd gesteld zagen schaatsfabrikanten hun handel inzakken.

Zij waren daar zo ontstemd over dat gedreigd werd om weerkundig Nederland voor de rechter te slepen. Toen na een prachtige sneeuwsituatie op zondagavond 21 januari de dooi daadwerkelijk toesloeg -op de 24ste werd het lokaal ruim 13°- verstomde het protest. Januari 2002 heeft tot dusver vrij veel vorstdagen bijeen gesprokkeld maar het ijs bleek te zwak voor massale schaatspret. Inmiddels grossiert de louwmaand in dermate zacht weer, dat de kans vrij groot is dat de gemiddelde temperatuur boven normaal uitkomt. Gisteren werd het op veel plaatsen 11-12° (Arcen 12,3°): sinds Sinterklaas is het niet meer zo zacht geweest in ons land. De hoge temperaturen werden bereikt in een sterke zuidwestelijke luchtstroming. De bewolking overheerste, in het noordwesten scheen 's middags de zon af en toe. Ondertussen -39,1° in het Noorse Kautokeino. Zo koud heeft Lapland het deze maand nog niet gehad.

Het koufront van een over het noorden van de Noordzee koersende depressie veroorzaakt vanochtend van het westen uit regen en motregen. Aan het einde van de middag nemen de regenkansen af en worden in het westen enkele opklaringen verwacht. De temperatuur stijgt naar maximaal 7-8° en er staat een matige, aan de kust krachtige westzuidwestenwind. In het Waddengebied wordt de wind vanavond hard, windkracht 7. Morgenochtend voornamelijk in het noorden enige regen, elders lijkt het overdag droog te zullen blijven. Pas tijdens de avond neemt de kans op regen weer toe. De zuid tot zuidwestenwind is aan de kust krachtig tot hard en het wordt circa 8°. De extreme decembertemperatuur, 12,3°, die op 12 december op het onherbergzame eilandje Jan Mayen (70ste breedtegraad) werd gemeten is niet alleen een zeldzaamheid in deze tijd van het jaar: ook in de zomer komt het kwik lang niet altijd aan deze waarde toe. Voor 2001 was het de hoogste jaartemperatuur, in 2000 werd het alleen op 23 juli een fractie warmer met 12,4°, in 1999 werd op 11 juni 13,9° gemeten, in 1998 kwam het kwik in juli niet verder dan 11,2° en in 1997 werd op 12 augustus 14,3° bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden