De Toneelmakerij

jeugdtheater

Het Begin van Alles ****

"Eeuwen en eeuwen gingen voorbij, tot het niets begon te bewegen", zegt Ron. Hij trekt zijn wollen handschoen uit, zet hem op de schouder van zijn vriend Sjon en beweegt ermee alsof het een vogel is die de wijde wereld in vliegt. Je verbeeldingskracht gebruiken om van niets iets te maken, daarom draait het in 'Het Begin van Alles' van De Toneelmakerij. De voorstelling over scheppingsverhalen voor publiek vanaf vijf jaar zit zowel simpel als razend slim in elkaar.

De schepping is geen eenvoudig proces voor jonge kinderen maar regisseur Liesbeth Coltof en vormgever Rieks Swarte weten dit thema knap op kleutermaat te snijden. In de fantasiewereld van vijfjarigen is het geloofwaardig dat de hemel en de aarde met elkaar kunnen praten en dat er uit een oerzee allerlei wezens tevoorschijn komen. Scheppen is eigenlijk een soort toveren, zo laten de theatermakers zien. De keuze voor poppenspel, met piepkleine en levensgrote figuren van oude rommel, is hier een schot in de roos. Net als de schepper blazen de poppenspelers leven in dode materie. Een oude deken transformeert zomaar in een olifant en een kussen op twee ranke stokken wandelt weg als een hert. Daarin toont Rieks Swarte zich op zijn best. Karton, dekens, wat stokken en een paar rollen tape zijn de ingrediënten voor een explosie aan vormgevingstrucs. Het is grappig hoe die sfeer doorklinkt in de muziek, een vrolijke rommelcompositie van allerlei percussie en snaarinstrumenten.

Maar 'Het begin van alles' is meer dan een sprookje, het is een intelligente raamvertelling waarin schrijver Tjeerd Bisschoff een link legt tussen de fantasie en de realiteit. Hoofdpersonen Ron en Sjon zijn verhuizers die aan het begin van de voorstelling hun dozen het podium op sjouwen. Als er niemand komt opdagen, beginnen ze zelf maar met uitpakken en dat is ook meteen het begin van het scheppingsproces. Roel Adam en Tjebbo Gerritsma spelen de rollen prettig naturel en duiken samen met actrice Laurien Riha onhandig en ontroerend in de filosofische vragen rond het heelal. Daarin raakt de voorstelling aan de vragen die kinderen ook kunnen stellen. "Het land is geboren uit de oerzee", zegt de een. "Maar waar komt de oerzee dan vandaan?", vraagt de ander. Het antwoord is: "Die was er al." Dat prikkelt de kleuters in het publiek om zelf door te denken over het begin van alles. De scheppingsverhalen uit alle windstreken hebben geen link met een van de heersende religies. Dat is toe te juichen, want zo raakt het jonge publiek niet verstrikt in een geloofsstrijd en is er ruimte voor ieders gedachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden