De toestand in de wereld blijft voor Avro verrassing

Van onze mediaredactie HILVERSUM - De Avro gaat de radiocolumns van mr. G. B. J. Hiltermann niet van tevoren beluisteren. Alleen achteraf zal de Avro een oordeel geven als de inhoud niet strookt met de statuten van de omroep. Daarin staat onder andere dat de Avro uitgaat van 'de gelijkwaardigheid van ieder individu'.

Dat heeft Avro-voorzitter Martijn Sanders zaterdag op de jaarrede verkondigd. Hiltermann raakte begin deze maand in opspraak, nadat hij in zijn rubriek 'De toestand in de wereld' allochtonen over één kam had geschoren. Daarbij liet hij de term 'etnische profiteurs' vallen.

De Avro nam onmiddellijk afstand van de inhoud van deze column en kondigde aan de rubriek van Hiltermann voortaan vooraf te zullen beluisteren. Omroepleden spraken hun afschuw uit, maar er waren er ook die zich achter de 84-jarige meester schaarden.

In zijn jaarrede gaf Sanders aan dat Hiltermann te veel generaliseerde. “Daarmee gaf hij zich naar onze mening onvoldoende rekenschap van onze statutaire worsteling”, zei Sanders. “Een Avro-commentator heeft de volle vrijheid om te zeggen wat hij vindt, zolang die statutaire grens niet wordt overschreden.”

Ook sprak Sanders over de onrust die is ontstaan over het vrijgeven van de programmagegevens. De Telegraaf wil, zodra dat gebeurt, de programmagegevens kopen en een televisiegids bij de krant uitbrengen. Andere kranten zullen dat initiatief waarschijnlijk volgen. In dat geval zullen de omroepgidsen er een sterke concurrent bij hebben.

Sanders vreest voor zijn twee omroepgidsen, Televizier en Avrobode. “De winst op onze bladen wordt gebruikt voor de programma's, maar die winst komt onder druk als er extra concurrentie komt van de dagbladen.”

En de Avro-voorzitter voorspelde een 'bladenoorlog met alleen maar verliezers'. “De Telegraaf verdient er immers niets extra mee, maar maakt wel extra kosten. Anderzijds begint daarmee ongetwijfeld voor de omroepen een forse afkalving van het abonneebestand en dus ook het ledenbestand. En minder inkomsten betekent minder geld voor programma's.”

Strijdlustig kondigde Sanders aan te blijven vechten voor behoud van de weekgegevens voor zijn eigen programmabladen.

Verder sprak Sanders nog maar een keer over de 'weeffout' bij de verdeling van de publieke omroepen over de drie netten. Een ruil tussen de Avro en de EO zou volgens critici alle problemen van de publieke omroep kunnen oplossen. “Daar geloven wij niets van”, zei Sanders. “De EO zal op ieder tv-net een probleem opleveren door haar doel en doelgroep, waaruit een lage kijkdichtheid voortkomt.”

De Avro wil gewoon op Nederland 1 blijven, met de KRO en de NCRV. “Qua normen- en waardenpatroon is de verwantschap met de KRO en de NCRV groter dan met de Tros. De Avro op één net met de Tros lijkt ons geen enkel voordeel te bieden. De identiteiten van Avro en Tros raken steeds verder van elkaar verwijderd. Kortom: wij zien geen voordeel in zo'n netsamenwerking”, aldus de Avro-voorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden