Interview

'De toekomst van Scientology is grimmig'

Marty Rathbun. Fragment uit de documentaire 'Going Clear'. Beeld HBO
Marty Rathbun. Fragment uit de documentaire 'Going Clear'.Beeld HBO

Dure cursussen die telkens duurder worden. Constant gebedel om forse donaties. Leden die zichzelf tienduizenden euro's diep in de schulden steken. Prominent ex-scientoloog Marty Rathbun kijkt er niet meer van op. De verhalen die uittreders van de Nederlandse Scientology Kerk donderdag en afgelopen weekend in Trouw vertelden over de organisatie, klinken hem maar al te bekend in de oren. Ze zijn de nagel aan Scientology's doodskist, zegt hij.

Voordat Rathbun de Scientology Kerk in 2004 verliet, was hij twee decennia lang de rechterhand van internationaal kerkleider David Miscavige. Nu probeert hij de buitenwereld te vertellen over de vermeende misstanden in de kerk en de Amerikaanse kerktop.

Over de strafcentra waar uit de gratie gevallen personeel wordt 'gerehabiliteerd', bijvoorbeeld. Zelf bracht Rathbun naar eigen zeggen vier dagen door in een strafhok voor hoge kerkfunctionarissen. Volgens meerdere ex-bewoners van dat strafhok kwam Miscavige af en toe op bezoek om klappen uit te delen.

Het strafhok was lang niet de eerste keer dat de kerk over de schreef ging, zegt Rathbun. Hij moest naar eigen zeggen al zijn vertrouwelijke therapiesessies met acteur Tom Cruise heimelijk op video vastleggen. Ook zou hem zijn opgedragen om actrice Nicole Kidman af te luisteren.

'Ze willen dat ik door het lint ga'
De kerk ontkent alles en voert regelmatig actie tegen Rathbun. Er is een anti-Rathbun-website en in Scientology's tijdschrift staan regelmatig vernietigende artikelen over de 'gewelddadige psychopaat'. Na zijn vertrek postte er wekenlang een aantal scientologen voor zijn deur. Nog steeds wordt hij af en toe opgewacht door groepjes scientologen die hem verwensingen toeschreeuwen.

Rathbun weet het heel zeker: zij zijn op pad gestuurd door Miscavige. "Ze willen me zozeer opfokken dat ik door het lint ga", zegt hij. "Dan kunnen ze aangifte doen van mishandeling." Dat plan lukte: op een van haar websites laat de kerk nu zien dat Rathbun zijn stem verheft en het groepje nat spuit met een tuinslang.

Jarenlang kon de kerk wegkomen met haar agressieve gedrag, meent hij. "Maar dankzij internet komt daar nu verandering in. Als je googelt op 'scientology' kom je direct uit op allerlei pagina's die vertellen over misstanden. De kerk verbiedt scientologen om dat te doen, maar zo'n gevecht kun je natuurlijk niet winnen."

De kerk claimt al jaren dat ze miljoenen aanhangers heeft en groeit als kool. "Scientology is nu volwassen', jubelde Miscavige ruim een jaar geleden tijdens een groot evenement. "En onze voetafdruk is enorm." De nieuwe gebouwen die ze in de daaropvolgende twaalf maanden zou openen, zou die voetafdruk 'alleen maar doen groeien'. Miscavige: "Nog nooit was Scientology zo goed geolied, zo capabel om wezens op te stuwen naar hogere sferen."

'The Hole', Scientology's vermeende strafhok in Californië voor uit de gratie gevallen prominenten. Beeld Sinar Parman / Wikimedia
'The Hole', Scientology's vermeende strafhok in Californië voor uit de gratie gevallen prominenten.Beeld Sinar Parman / Wikimedia

Onzin, zegt Rathbun. De kerk groeit helemaal niet. Sterker nog: ze krimpt. Hij en andere uittreders, zoals Scientology's voormalige pr-man Mike Rinder, schatten het wereldwijde aantal scientologen op maximaal 30 duizend. In het internationale ledenbestand staan volgens hen zo'n 30 duizend namen.

Rathbun: "Miscavige kent die cijfers. Hij weet dat een groot deel van Scientology's gebouwen leeg of bijna leeg is. Maar of het echt binnenkomt? Hij blíjft verkondigen dat de kerk explosief groeit."

Volgens de ex-scientologen die Trouw sprak is ook de Nederlandse tak al jaren aan het krimpen. Ze schatten diens huidige ledental op 100 tot 200 man. De Nederlandse woordvoerder wilde daar niet op reageren. Rathbun verwacht dat de kerk het de komende decennia moet hebben van haar huidige aanhangers en hun kinderen. "Er komen geen nieuwe leden meer bij. Mensen kijken wel uit."

Scientology zou haar imago kunnen oppoetsen, zegt hij. "Maar met Miscavige aan het roer gaat dat niet gebeuren. Hij en de rest van de kerktop zijn er heilig van overtuigd dat ze handelen in de geest van L. Ron Hubbard (de oprichter van de kerk, red). Aan de top leeft sterk het gevoel dat de kerk van alle kanten wordt aangevallen. Ze zien niet dat ze zelf de agressors zijn."

'Miscavige gelooft: de aarde gaat spoedig verloren'
Miscavige is volgens Rathbun de greep van een soort apocalyptisch denken. "Hubbard leefde al met de verwachting dat de wereld ieder moment kon ophouden te bestaan. De kerk neemt die gedachte heel serieus, want ze beschouwt alle teksten van Hubbard als heilige schriften. Maar Miscavige is er veel meer mee bezig dan anderen."

"Ik weet nog goed dat hij op een ochtend de bestuurszaal binnenkwam en zei: 'Jongens, ik ben nog eens door Hubbards persoonlijke documenten gegaan. Hij heeft opgeschreven hoe lang deze planeet nog zal bestaan. En het is een stuk korter dan jullie denken.'"

Rathbun weet niet welk apocalyptisch schouwspel Miscavige precies verwacht. "Hij heeft me verteld dat hij hoopt de aarde te ontvluchten als deze planeet ophoudt te bestaan. Dat zal maar een paar mensen lukken. Hij gelooft duidelijk dat er heel veel op het spel staat. Waarom richt hij anders van die strafcentra op?"

Afgelopen dagen publiceerde Trouw een tweeluik over de Nederlandse tak van Scientology. Lees hier deel 1 en deel 2 terug.

Onderstaand filmpje is gemaakt door Rathbun, tijdens een van de vele momenten waarop hij werd lastiggevallen door scientologen.

Is Scientology er voor het algemene belang?
Elders in Europa wordt de Scientology Kerk hard aangepakt. Belgische justitie beschouwt haar als een criminele organisatie en voert momenteel een groot proces. In Frankrijk is de kerk twee jaar geleden veroordeeld voor fraude.

De Nederlandse tak is ook verwikkeld in een juridische procedure, maar die draait om een fiscale kwestie. De kerk vindt dat ze recht heeft op een anbi-status: een fiscale erkenning dat haar activiteiten een 'algemeen belang' dienen. Als een organisatie zo'n status heeft, mogen donateurs hun giften aftrekken van de inkomstenbelasting.

De fiscus vindt echter dat Scientology met haar cursus- en therapieverkoop zo commercieel opereert dat ze vooral haar eigen belang dient. Volgens de kerk begrijpt de fiscus het helemaal verkeerd: ze verkóópt haar cursussen en therapiesessies niet, ze vraagt er slechts (minimum)donaties voor.

"Dat woord 'donatie' gebruikt ze heel bewust", zegt Rathbun. "Het geeft de indruk dat allemaal niet zo commercieel is. Onzin. Van vrijblijvendheid is geen sprake. Ik ken maar één scientoloog die niets hoefde te betalen voor cursussen en auditing: Tom Cruise." Het Gerechtshof in Den Haag doet binnenkort uitspraak over de belastingkwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden