De toekomst van opa en oma

Goed nieuws voor de echte Big Brother fans: Duitsland heeft plannen voor een BB die een jaar gaat duren. Of er binnenkort een vijfde Nederlandse BB van start gaat is nog niet zeker. Het overleg daarover is druk gaande. Big Brother van het eerste uur Ruud (foto) heeft in ieder geval niet stilgezeten, hij trouwde onlangs met Twentse Annet uit BB2.

Tientallen verontruste reacties kwamen gisteren binnen bij de VPRO op de uitzending van 'Het Geluk van Nederland', over emigratie van bejaarden naar Gambia. Volgens de documentaire ligt de toekomst van Nederlandse ouderen in Gambia. Daar is ruimte en vooral goedkopere menskracht voor hun verzorging. De film toonde huilende bejaarden, op weg naar het verre Afrikaanse land. Eenmaal in Gambia, is er geen weg meer terug.

,,Het was fictie'', zegt programmamaakster Antoinette Grote Gansey. ,,Maar het kan werkelijkheid worden.'' Alleen wie volhield tot de aftiteling, kon zien dat het een gedramatiseerde documentaire was. En de huilende bejaarden dan? ,,Figuranten. Ze vonden het heerlijk om te doen.''

Opmerkelijk vindt Grote Gansey dat relatief weinig kijkers boos zijn, omdat ze op het verkeerde been zijn gezet door de nepfilm.

Is het fair om mensen zo te laten schrikken? ,,Daar hebben we op de redactie ook discussie over'', zegt de programmamaakster. ,,Maar we vinden toch: de mensen moeten schrikken, anders is het effect weg.''

Eerder dit seizoen zond Het Geluk van Nederland een documentaire uit over de handel in placenta's. Daarin kwam een vrouw voor die na de geboorte van haar kind de placenta gebruikte voor verjonging van haar huid.

Overigens laat het Geluk van Nederland de kijkers niet zitten met het vraagstuk. Zij kunnen terecht op www.vpro.nl/Â geluk. Daar is de film 'Waar laten we onze opa's en oma's?' ook nog te zien. In april komt er een themadag over ouderenzorg.

Kort geding

Martin Banga, voorzitter van de Vereniging van Commerciële Radio (VCR), bekroop een angstig déjà-vugevoel, toen hij hoorde van de publieke plannen om het commerciële radiostation Colorful Radio over te nemen.

Wijs geworden door het verleden heeft de VCR daarom een kort geding aangespannen tegen de NOS en de NPS. Banga spreekt van oneerlijke concurrentie.

,,De publieke omroep is een heel dominante concurrent, die met overheidssubsidies in stand wordt gehouden. Daar kunnen we mee leven. Maar als de publieken zich op terreinen gaan begeven waar ze niet horen, worden de verhoudingen wel erg scheef.''

Colorful Radio, nu nog geëxploiteerd door de Nederlandse Radio Groep (NRG), is een commercieel muziekstation op de kabel dat zich richt op de multiculturele samenleving. Vorig jaar verloor de zender de dans om de etherfrequenties. De overheid had te weinig vertrouwen in het programma en het businessplan.

Juist daarom wekt het nu verbazing, vindt Banga, dat omroepen van diezelfde overheid Colorful Radio willen overnemen. In een uitgelekte brief hebben de NOS en de NRG een intentieverklaring getekend. De publieke omroep repliceert, bij monde van een woordvoerder: ,,Wij nemen geen station over, alleen de contracten met de kabelmaatschappijen.'' Zodat er een plek gevonden kan worden voor het nieuwe Urban Radio Station.

Banga, geërgerd: ,,Dat zou puur gericht zijn op jongeren in grote steden, niet eens op allochtonen. Daar hebben ze 3FM toch al voor? We hebben zoiets vier jaar geleden ook al meegemaakt. Toen werd de commerciële concertzender door de publieke omroep overgenomen. Onze procedures daartegen lopen nog steeds. De publieken gebruikten vervolgens de kabel voor hun publieke plicht. Daar programmeerden ze alle moeilijke en zware klassieke muziek. Radio 4 is in de ether gaan concurreren met het commerciële Classic FM.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden