De toekomst is vandaag

Fans verzamelen zich voor het stadhuis van Hill Valley, op het terrein van de Universal Studio's in Californië. Beeld getty
Fans verzamelen zich voor het stadhuis van Hill Valley, op het terrein van de Universal Studio's in Californië.Beeld getty

Politie maakte vandaag melding van een zilveren sedan die een elektriciteitsmast had geramd. "De Mount Isa hoverboardbrigade is naar het verkeersincident", is te lezen op de site van een politiecorps in Queensland, Australië. Het voorval was uiteraard een grap in het kader van Back tot the Future dag. In het tweede deel van de hitfilmserie is vandaag de dag dat hoofdrolspelers Doc Brown (Christopher Lloyd) en Marty McFly (Michael J. Fox) vanuit 1985 dertig jaar in de toekomst reizen naar nu: 21 oktober 2015.

Nienke Schipper

Online raken ze er niet over uitgepraat. De tijd waarin we leven lijkt maar weinig op de toekomst die filmmaker Robert Zemeckis voorspelde. Waarom zijn er nog geen vliegende auto's, hoverboards, zelfstrikkende veters en gedroogde pizza's? Maar opvallend veel technische snufjes die toen reuze futuristisch leken, zijn ongemerkt toch ons leven ingeslopen. De digitale camera, een soort van Google glass, vingerafdruktechnologie, een afvalverbrander die brandstof levert voor een auto. In een filmpje waarin tieners van nu gevraagd wordt wat ze opvalt aan de film zegt een jongen: "eigenlijk kijken we nu nog steeds zo naar de huidige toekomst".

Opzoek naar overeenkomsten tussen het nu en het vandaag uit de film viel het veel Twitteraars op dat de slechterik uit de film opvallende gelijkenissen vertoont met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. "Zou Trump Biff zijn in een alternatieve tijdlijn van Marty McFly?". En toegegeven, de gelijkenis is treffend: in de film neemt de vijand van Marty McFly in een alternatieve tijdlijn de wereld over, nadat hij eerst een imperium heeft opgebouwd met behulp van entertainment en gokpaleizen. Zou Donald Trump, nu hij zijn imperium heeft gebouwd, ook wereldheerschappij beogen?

Hoewel het (waarschijnlijk) nog nooit iemand is gelukt om te tijdreizen, is het wel mogelijk om er meer over te leren. Op de website van de universiteit van Leicester is te lezen dat ze al sinds 1985 een programma transtemporele-studies hebben. De school is, naar eigen zeggen, leidend op het gebied van onderzoek en educatie over tijdreizen.

Ook veel bedrijven probeerden in te haken op Back to the Future dag. In het openbaar vervoer waren op de aankondigingsborden boodschappen en grappen te lezen. Diverse bedrijven plaatsten advertenties met een knipoog naar de filmserie.

In één van de beroemdste scenes wordt Marty McFly overvallen door de trailer van Jaws 19. Letterlijk: een hologram van een haai dreigt zijn hoofd af te bijten. Hoewel de film in het echt nog even op zich laat wachten (het is maar de vraag of die er ooit zal komen) werd vandaag wel vast de trailer gelanceerd.

Back to the Future dag is overal ter wereld gevierd met feestjes en filmmarathons. Voor de fanatiekste fans is er zelfs een vijf dagen durend evenement. Daar staat ondermeer een pelgrimstocht op het programma naar het dorpsplein in Hill Valley, de plek die een centrale rol vertegenwoordigd in alle Back to the Future films.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden